Fysik

TERMISK ENERGI - HJÆLP

08. oktober 2019 af Monique2000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Mit spørgsmål lyder på:

En blykugle bliver skudt ind i en træplanke. Blykuglens temperatur er 20 °C.

Hvor stor skal kuglens fart være, for at blykuglen smelter. Du kan antage, at der ikke bliver overført energi til træplanken under kuglens opbremsning.

Hvilken formel skal jeg bruge og hvordan kan man regne den når man ikke ved masse på blykuglen?

På forhånd tak for hjælpen !!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2019 af peter lind

Du skal bruge at blykuglens kinetiske enegi skal være  m*c*ΔT + m*L hvor m er blykuglens masse, c er blyets varmefylde, ΔT er temperaturstigningen til smeltepunktet og L er blys smeltevarme.

Det bemærkes at det ses bort fra energi til at ødelægge træplanken og varmeenergi optaget af træplanken


Svar #2
09. oktober 2019 af Monique2000 (Slettet)

Hvad så når man ikke ved massen. Skal man så bare selv angive det ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2019 af peter lind

Den kinetiske energi er proportional med massen så den går ud


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2019 af ringstedLC

#2

Hvad så når man ikke ved massen. Skal man så bare selv angive det ?

Haglets bevægelsesenergi skal få det til at smelte. Et tungere hagl har mere energi (ved samme fart), men kræver også større energi for at smelte.

\begin{align*} E_{kin.}=0.5\cdot m\cdot v^2 &= m\cdot c\cdot \Delta T+m\cdot L \\ 0.5\cdot m\cdot v^2 &= m\cdot\left (c\cdot \Delta T+L \right ) \\ 0.5\cdot v^2 &= c\cdot \Delta T+ L \\v &=\;? \end{align*}


Skriv et svar til: TERMISK ENERGI - HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.