Kemi

Hvornår har en buffer størst effekt?

09. oktober 2019 af Sarahbryn (Slettet) - Niveau: A-niveau

Helt generelt teoretisk spørgmål - hvornår har en buffer størst effekt, og hvordan kan man beregne dette?


Svar #1
09. oktober 2019 af Sarahbryn (Slettet)

Jeg har forstået, at den er mest effektiv ved pka-1<pH<pka+1, men hvordan kan man beregne det?


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2019 af mathon

I bufferen skal der både være en svag syre og syrens korresponderende svage base.

Hvis opløsningen fortrinsvis indeholder syren eller fortrinsvis indeholder basen, er der ikke tale om en buffer af rimelig kapacitet.

Derfor virker bufferen bedst
når
                       \small \small \begin{array}{llllll} &10^{-1}\cdot c_s\leq c_b\leq 10\cdot c_s\\\\ \textup{hvoraf:}&pK_s-1\leq pH\leq pK_s+1&&&\textup{da}&pH=pK_s+\log\left ( \frac{c_b}{c_s} \right ) \end{array} 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2019 af mathon

bufferkapacitet i detaljer
se
                 https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1912513


Skriv et svar til: Hvornår har en buffer størst effekt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.