Matematik

Beregn sandsynlighed P(X=80)

06. december 2019 af KneeKreeKey - Niveau: B-niveau

Se først opgave screenshot og så min udregning.
Har jeg udregnet det korrekt?


Svar #1
06. december 2019 af KneeKreeKey

Mit svar: 


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. december 2019 af janhaa

#0

Se først opgave screenshot og så min udregning.
Har jeg udregnet det korrekt?

a) ja.


Svar #3
06. december 2019 af KneeKreeKey

Men b og c er forkerte ikke? :( 


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. december 2019 af morten957 (Slettet)

Min besvarelse


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. december 2019 af Soeffi

#0. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. december 2019 af AMelev

#3 Jo b) og c) er forkerte.
Du bestemmer ikke det kritiske område. Hvis det havde været en højresidet test, som du regner med, ville den kritiske værdi være 115 og det kritiske område (den kritiske mængde) være {115, 116, ..... , 600}, så et testresultat i det område ville gøre, at hypotesen skulle forkastes. Hvis testresultatet ligger i acceptområdet {0,1, ...., 114} må man acceptere nulhypotesen.

Ad b) Det er en dobbeltsidet test, da såvel for små som for store værdier er kritiske for hypotesen, jf Alternativhypotese i besvarelsen i #4. 
Du skal derfor bestemme såvel en venstre som en højre kritisk værdi med 2½% til hver side.
                            
Det kritiske område består af to områder, nemlig {0,1, ... , 81} og {118, .... , 600}. Acceptområdet er tilsvarende {82, ...., 117}

Ad c) Testresultatet X = 79 ligger ikke i acceptområdet, men i (venstre del af) det kritiske område, så på den baggrund må nulhypotesen om, at de skæve terninger er lige så ærlige som de almindelige, forkastes på 5% signifikansniveau.

NB! Hvorfor taster du 0.38 i Invnom(0.95,600,1/6,0.38)? Det giver ikke mening, selv om det åbenbart ikke gør nogen forskel, hvilket tal du taster, bare det ikke er 0.
 

Vedhæftet fil:Billede1.jpg

Svar #7
06. december 2019 af KneeKreeKey

Mange tak AMElev, jeg forstod ikke helt brugen af invnom da vi aldrig har benyttet den på min skole. Jeg faldt blot tilfældigt over kommandoen og troede den kunne formindske besværet. Men mange tak for dit uddybende svar. Statistik / Sandsynlighedsregning er det jeg har sværest ved.


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. december 2019 af AMelev

#7 Invbinom er da også god. Er du helt med på, hvad den viser?


Svar #9
06. december 2019 af KneeKreeKey

Jeg er faktisk ret usikker, og tak for du overhovedet gider bruge tid og hjælpe mig her.

Men det ser ud til invbinom kan benyttes ved et givet procentvist signifikansniveau fks 10% (højre ELLER venstresidig) ved at skrive 0.95 i kommandoen da det svarer til 5%.

Hvis det derimod er en dobbeltsidet test skal de 5% deles i 2 = 2.5%. Deraf hhv 0.025 og 0.975 som første faktor i kommandoen ved en dobbeltsidet test?
Hvor antalsparameter n=600 og sandsynligheden P=1/6 men ja jeg har ingen idé om det sidste led i kommandoen. Jeg skrev det blot ind helt hovedløst i tro om det kunne hænge sammen med resultatet i forrige opgave.


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. december 2019 af AMelev

Du hjalp også mig, for jeg havde faktisk ikke spottet, at man ved at taste 1 til sidst kunne få de ekstra informationer, så det er en win-win - selv en gammel rotte som jeg kan få udbytte af at være frivillig på studieportalen, så tak for det.

Hvis man skal teste på signifikansniveau α, skal man ved en
• venstresidet test bestemme det største k, så P(X ≤ k) ≤ α
• højresidet test bestemme det mindste k, så P(X ≥ k) ≤ α
?• dobbeltsidet test bestemme det største kv, så P(X ≤ kv) ≤  ½α og det største kh, så P(X ≥ kh) ≤ ½α

Invbinom "løser" ligningen P(X ≤ k) = α. Problemet er bare, at k jo er et helt tal, så der er nok ikke en værdi, der lige giver α.
invbinom returnerer den sidste  k-værdi, hvor P(X ≤ k) = α.
Hvis man bare taster invbinom(2.5%,n,p) får man kun et tal ud og skal så huske, om det er det sidste i det kritiske område eller det første i acceptområdet.

Når man fx taster Invbinom(2.5%,600,1/6,1) eller Invbinom(97.5%,600,1/6,1) får man en matrix, der angiver både grænserne for kritisk område og acceptområde samt deres sandsynligheder. 


som fortæller, at
P(X≤81) = 0.0193 = 1.93% < 2½%
P(X≤82) = 0.0254 = 2.54% > 2½%
og tilsvarende for 97.5%, at
P(X≤117) = 0.970 = 97.0% < 97.5%
P(X≤118) = 0.977 = 97.7% > 97.5%
Altså er kv = 81 og kh = 118

Hjalp det?


Svar #11
07. december 2019 af KneeKreeKey

Har forstået det intuitivt meget bedre nu. Jeg øver det et par gange inden d mundtlige eksamen bryder løs. Tusind tak igen

Brugbart svar (0)

Svar #12
10. december 2019 af AMelev

Rettelse til #6 og #11. 

P(X≤117) = 0.970 = 97.0% < 97.5% ⇔ P(X ≥ 118) = 3% > 2.5%, så 118 ligger i acceptmængden
P(X≤118) = 0.977 = 97.7% > 97.5⇔ P(X ≥ 119) = 2.3% < 2.5%, så 119 ligger i den kritiske mængde

Det kritiske område består af to områder, nemlig {0,1, ... , 81} og {119, .... , 600}. Acceptområdet er tilsvarende {82, ...., 118}


Skriv et svar til: Beregn sandsynlighed P(X=80)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.