Biologi

energi i fødekæder (Melbillelarver)

26. januar 2020 af Haruharu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

jeg har et forsøg om energi i fødekæder (Melbillelarver), men jeg er en smule forvirret over nogle beregninger:

mine resultater:

Vægt af melbiller ved forsøgets start:        15 g.         
Vægt af melbiller ved forsøgets afslutning:    15 g   
Vægt af afkastet larvehud ved forsøgets afslutning:    0.049 g         
Vægt af larveekskrementer ved forsøgets afslutning:    1.21 g   
Vægt af havregryn ved forsøgets start:        30 g               
Vægt af havregryn ved forsøgets afslutning:    27.38 g

Vi antager at:

Energiindhold i havregryn = 14,3 kJ/g
Energiindhold i billelarver = 23,0 kJ/g
Energiindhold i ekskrementer = 12,0 kJ/g
Energiindhold i larvehud = 13,6 kJ/g

nu skal jeg så C,T,P:

C = (Vægt af havregryn ved start - Vægt af havregryn ved afslutning) x 14,3 kJ/g.        
C er derfor efter mine beregninger: (30-27,38)x14,3 = 37,466 KJ/g

F = Vægt af larveekskrementer x 12,0 kJ/g.    
F er 1,21x 12 = 14,52 KJ/g

P = (Vægt af biller ved afslutning - Vægt af biller ved start) x 23,0 kJ/g + Vægt af larvehud x 13,6 kJ/g.  
P = (15-15)x23 +0,049 * 13,6 = 0.6664 KJ/g

Jeg skal nu beregne: (her er hvor jeg løber ind i problemer)

Assimilationseffektiviteten:

formel: A/C = assimileret føde (KJ) * 100/ konsumeret føde (KJ)

altså jeg ved at konsumeret føde (C) er  37,466 KJ/g, men hvordan ved jeg A?

Bruttoeffektiviteten:

Formel: P/C = tilvækst + afkom *100/ konsumeret føde (KJ)

svar: jeg tror det enten er 0,6664/37,466 = 0,178? Eller (0,6664*100)/37,466= 1,78%?

Nettoeffektiviteten:

Formel: P/A = tilvækst + afkom *100/ assimileret føde (KJ)

jeg ved P må være  0.6664 KJ/g, men ved ikke med A

Respirationen:

Jeg er ikke sikker på hvad formelen er her.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2020 af ringstedLC

Du skal have styr på enhederne og have et bestemt antal decimaler fx 3 i dine mellemregninger:

\begin{align*} C &= (30-27.38)\cdot 14.3\;\left ( g\cdot \frac{kJ}{g}=kJ \right )=37.466\text{ kJ} \\ F &= 1.21\cdot 12.0\;\left ( g\cdot \frac{kJ}{g}=kJ \right )=14.520\text{ kJ} \\ P &= (15-15)\cdot 23.0+0.049\cdot 13.6\;\left ( g\cdot \frac{kJ}{g}=kJ \right )=0.666\text{ kJ} \end{align*}

Jeg tror, at:

\begin{align*} A=\text{\textbf{A}ssimilated} &= \text{Optaget f\o de} \\ &=(0-0)\cdot 14.3\;\left (g\cdot \frac{kJ}{g}=kJ\right )=0\text{ kJ} \\ \frac{P}{C}= \frac{\text{\textbf{P}roduction}}{\text{\textbf{C}onsumed}} &=\frac{(A+\text{larvehud\,+\,afkom})\cdot 100}{\text{Konsumeret f\o de}}\% \\ &=\frac{(0+0.666+0)\cdot 100}{37.466}\;\left (\frac{kJ}{kJ}\%=\%\right )=1.78\% \\ \end{align*}

men det virker forkert, at larverne ikke har taget på og næsten ikke har ædt noget. Sammenlign fx med: http://bioblogvuc.blogspot.com/2012/01/biolgi-d-31-januar-2012.html


Skriv et svar til: energi i fødekæder (Melbillelarver)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.