Kemi

Hvordan afstemmer jeg følgende redoxreaktioner?

10. februar 2020 af TulipanLili (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, Jeg sidder med disse redoxreaktioner som foregår i vandige opløsninger, men hvordan afstemmer jeg dem?

Suropløsning:   Zn + SO4^2-     ->     Zn^2+    + H2S

Basisk opløsning: Br + MnO4-   ->     BrO3-    + MnO2

Suropløsning: Fe2+ + NO-3       ->      Fe^3 + NO

Gerne også en forklaring, så jeg kan lære det. Har vedhæftet et billede af redocreaktionerne, da det nok er nemmere at læse end i tekstboksen. 

Vedhæftet fil: Kemi 1234.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2020 af janhaa

first:

Zn+2H_2SO_4=> ZnSO_4+SO_2+2H_2O


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2020 af mathon

              \small \overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{Zn}\, _{\textit{(s)}}\; +\; \overset{\mathbf{{\color{Blue} +6}}}{S}{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;\overset{\mathbf{{\color{Red} 2+}}}{Zn}{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\; H_2\overset{\mathbf{{\color{Blue} -2}}}{S}\, _{\textit{(g)}}

\small \begin{array}{lccc}&\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\ Zn&2&&4\\S&&8&1 \end{array}

\textup{afstemning af op- og nedgange:}

              \small 4\, Zn\, _{\textit{(s)}}\; +\;S{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;4\, Zn{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\; H_2S\, _{\textit{(g)}}

\textup{afstemning af ladning:}

              \small 4\, Zn\, _{\textit{(s)}}\; +\;S{O_4}^{2-}\; +\; 10\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;4\, Zn{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\; H_2S\, _{\textit{(g)}}

\textup{afstemning af hydrogen:}

              \small 4\, Zn\, _{\textit{(s)}}\; +\;S{O_4}^{2-}\; +\; 10\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;4\, Zn{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\; H_2S\, _{\textit{(g)}}\; +\; 4\, H_2O\, _{\textit{(l)}}

\textup{oxygen stemmer.}


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2020 af mathon

              \small \overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{Br_2}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;\overset{\mathbf{{\color{Red} +5}}}{Br}{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}} \; +\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +4}}}{Mn}O_2\, _{\textit{(s)}}

\small \begin{array}{lcccl}&\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\ Br&5&&6&\textup{da Br \o nskes i et \textbf{lige} antal}\\Mn&&3&10 \end{array}

\textup{afstemning af op- og nedgange:}

              \small 3 \, Br_2\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 10\, Mn{O_4}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;6 \, Br{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}} \; +\;10\, MnO_2\, _{\textit{(s)}}

\textup{afstemning af ladning:}

              \small 3 \, Br_2\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 10\, Mn{O_4}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;6 \, Br{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}} \; +\;10\, MnO_2\, _{\textit{(s)}}\; +\; 4\, OH^-\, _{\textit{(aq)}}

\textup{afstemning af hydrogen:}

              \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 3 \, Br_2\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 10\, Mn{O_4}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, H_2O\, _{\textit{(l)}}\longrightarrow\;6 \, Br{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}} \; +\;10\, MnO_2\, _{\textit{(s)}}\; +\; 4\, OH^-\, _{\textit{(aq)}}

\textup{oxygen stemmer.}


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2020 af mathon

              \small \small \overset{\mathbf{{\color{Red} +2}}}{Fe{^{2+}}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \overset{\mathbf{{\color{Blue} +5}}}{N}{O_3}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;\overset{\mathbf{{\color{Red} +3}}}{Fe}{^{3+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{N}O\, _{\textit{(g)}}

\small \small \begin{array}{lcccl}&\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\ Fe&1&&3\\N&&3&1 \end{array}

\textup{afstemning af op- og nedgange:}

              \small 3\, Fe{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\;N{O_3}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;3\, Fe{^{3+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\;NO\, _{\textit{(g)}}

\textup{afstemning af ladning:}

              \small 3\, Fe{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\;N{O_3}^{-}\; +\; 3\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;3\, Fe{^{3+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\;NO\, _{\textit{(g)}}

\textup{afstemning af hydrogen:}

              \small 6\, Fe{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\;2\, N{O_3}^{-}\; +\; 6\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;6\, Fe{^{3+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\;2\, NO\, _{\textit{(g)}}\; +\; 3\, H_2O\, _{\textit{(l)}}


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2020 af mathon

korrektion af #4

              \small \small \overset{\mathbf{{\color{Red} +2}}}{Fe{^{2+}}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \overset{\mathbf{{\color{Blue} +5}}}{N}{O_3}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;\overset{\mathbf{{\color{Red} +3}}}{Fe}{^{3+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{N}O\, _{\textit{(g)}}

\small \small \begin{array}{lcccl}&\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\ Fe&1&&3\\N&&3&1 \end{array}

\textup{afstemning af op- og nedgange:}

              \small 3\, Fe{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\;N{O_3}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;3\, Fe{^{3+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\;NO\, _{\textit{(g)}}

\textup{afstemning af ladning:}

              \small \small 3\, Fe{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\;N{O_3}^{-}\; +\; 4\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;3\, Fe{^{3+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\;NO\, _{\textit{(g)}}

\textup{afstemning af hydrogen:}

              \small 3\, Fe{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; N{O_3}^{-}\; +\; 4\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\longrightarrow\;3\, Fe{^{3+}}\, _{\textit{(aq)}} \; +\; NO\, _{\textit{(g)}}\; +\; 2\, H_2O\, _{\textit{(l)}}

\textup{oxygen stemmer.}


Skriv et svar til: Hvordan afstemmer jeg følgende redoxreaktioner?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.