Fysik

Keplers 3. lov

13. marts 2020 af MajaXm - Niveau: B-niveau

Hej, 

Jeg er pt. i gang med at skrive min SRP og skal herunder bruge keplers 3. lov. Formlen for denne er dog forkelig, i min astronomi bog står der at formlen er givet ved: T^2/a^3=k, hvor der flere steder på nettet står at den er givet ved: p^2=a^3. 

Hvad er forskellen på disse og hvornår bruger man hvilken formel? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Formlen

T2/a3 = k

gælder generelt, ligegyldigt hvilke enheder du bruger.

Formlen

p2 = a3

gælder kun hvis du anvender enheden år for p og enheden AE (astronomisk enhed) for a.

Den øverste formel kan udledes teoretisk. Ideen er at konstanten k er den samme for alle planeter. Hvis vi nu betrager Jorden og beregner k med enhederne år og AE, så har vi

k = T2/a3 = (1 år)2 / (1 AE)3 = 1 år2/AE3

Så k bliver altså 1 med disse enheder. Da k har samme værdi for alle planeter, så kan du se at man bare kan bruge den version der siger p2 = a3. Men husk at denne formel kun gælder når du bruger enhederne år og AE. Hvis du bruger andre enheder, så bliver k noget andet end 1, og så er du nødt til at bruge den generelle version, T2/a3 = k.


Skriv et svar til: Keplers 3. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.