Matematik

Sandsynlighed 3 terninger

20. april 2020 af Ninjaen9080 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej. Jeg har denne opgave og ved ikke hvordan jeg skal regne den ud.

- Er der 50% chance for at slå summen 9 eller mindre, hvis man slår med 3 terninger?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2020 af PeterValberg

Bestem hvor mange forskellige udfald, der er, når man kaster tre terninger (antal mulige)
Bestem hvor mange af dem, der giver summen 9 eller minsre (antal gunstige)

Sandsynligheden kan bestemmes som antal gunstige udfald divideret med antal mulige udfald

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. april 2020 af PeterValberg

Hver terning har seks mulige udfald (1-6), dermed må antallet af mulige udfald,
når man kaster tre terninger være lig med 63 = 6·6·6 = 216

Hvor mange af disse udfald giver summen 9 eller mindre ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
20. april 2020 af Ninjaen9080 (Slettet)

Kan det passe det så er 108/216? Eller er det 104/216?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. april 2020 af PeterValberg

Jeg når frem til det resultat, at der er 81 af de mulige udfald,
hvor summen giver 9 eller mindre....

Sandsynligheden for en sum på 9 eller mindre er derfor mindre end 50%

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Svar #5
20. april 2020 af Ninjaen9080 (Slettet)

Hvordan regner du det ud?

Brugbart svar (1)

Svar #6
20. april 2020 af PeterValberg

Du er nødt til at finde ud af, hvor mange udfald ved kast med tre terninger,
der medfører en sum på 9 eller derunder.....

for eksempel vil følgende udfald {terning 1, terning 2, terning 3} give en sum på 9 eller derunder:

{1, 1, 1}
{1, 2, 3}
{2, 1, 3}
{3, 2, 1}
....
{1, 2, 6}

og så videre og så videre

du skal "bare" finde dem alle :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
20. april 2020 af Ninjaen9080 (Slettet)

Okay tusind tak for hjælpen :)

Brugbart svar (1)

Svar #8
20. april 2020 af Soeffi

#0. Du bliver ikke spurgt om sandsynligheden kun, om den er lig med 50 %. Det er den ikke.
Bevis:
Kald summen af et udfald for X. Vi skal undersøge om P(X ≤ 9) = 50 % eller ej.
Der gælder, at 3 ≤ X ≤ 18. Af symmetrigrunde gælder endvidere: P(X ≤ 10) = P(11 ≤ X) = 50 %.
Da P(X ≤ 10) > P(X ≤ 9), så er P(X ≤ 9) < 50 % QED.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lad os bare for en ordens skyld prøve at regne sandsynligheden ud for sum ≤ 9.
Se på sum = 9 til at starte med. Denne kan dannes på følgende seks måder: 1 + 2 + 6, 1 + 3 + 5, 1 + 4 + 4, 2 + 2 + 5, 2 + 3 + 4 og 3 + 3 + 3. Disse tal skal så fordeles på de tre terninger...

Hvis alle 3 tal er forskellig, så kan de fordeles på 6 måder f.eks.: 1 + 2 + 6, 1 + 6 + 2, 2 + 1 + 6, 2 + 6 + 1, 6 + 1 + 2 og 6 + 2 + 1. 
Hvis 2 ud af de 3 tal er ens, så kan de fordeles på 3 måder f.eks.: 1 + 4 + 4, 4 + 1 + 4 og 4 + 4 + 1. 
Hvis alle 3 tal er ens, så kan de fordeles på 1 måde (3 + 3 + 3). 

Man tæller sammen og får følgede gunstige udfald:
   Der er tre kombinationer (1 + 2 + 6, 1 + 3 + 5 og 2 + 3 + 4) som kan fordeles på seks måder. Samlet: 3·6 =
   18 udfald.
   Der er to kombinationer (1 + 4 + 4 og 2 + 2 + 5) som kan fordeles på tre måder. Samlet: 2·3 = 6 udfald.
   Der er een kombination (3 + 3 + 3) som kan fordeles på een måde. Samlet: 1 udfald.

Antal gunstige udfald for sum = 9: 18 + 6 + 1 = 25. Tilsvarende får man:
   sum = 8: gunstige udfald = 21
   sum = 7: gunstige udfald = 15
   sum = 6: gunstige udfald = 10
   sum = 5: gunstige udfald = 6
   sum = 4: gunstige udfald = 3
   sum = 3: gunstige udfald = 1

Dette giver i alt 81 gunstige udfald.
Antal mulige udfald: 63 = 216.
Sandsynlighed for sum højst 9: 81/216 = 0,375 = 37,5 %

(Se evt. https://www.thoughtco.com/probabilities-for-rolling-three-dice-3126558.)


Skriv et svar til: Sandsynlighed 3 terninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.