Matematik

hjælp til at aflæse en parameterfremstilling

19. maj 2020 af SilkeBolander - Niveau: B-niveau

jeg er i tvivl om hvordan jeg kan aflæse parameterfemstilling i den sidste opgave og hvilken formel jeg skal bruge?

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2020 af ringstedLC

b) m's normalvektor er tværvektor til dens retningsvektor:

\begin{align*} m:\binom{x}{y} &= \binom{1}{1}+t\binom{3}{1} \\ \widehat{\binom{3}{1}} &= \binom{a}{b} \\ m:a\,(x-1)+b\,(y-1) &= 0 \\ l:x-y+2 &= 0 \\ (x,y) &= (?,?) \end{align*}


Svar #2
19. maj 2020 af SilkeBolander

så jeg skal sætte 3 og 1 ind på x og y's pladser?


Svar #3
19. maj 2020 af SilkeBolander

nej vent jeg er forvirret, hvis 3 og 1 skal ind på a og b's pladser, hvordan finder jeg så ud af hvad x og y er?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2020 af AMelev

#0

jeg er i tvivl om hvordan jeg kan aflæse parameterfemstilling i den sidste opgave og hvilken formel jeg skal bruge?

Parameterfremstillingen fortæller dig, at x = 3t og y = 1 + t.
Indsæt det i l's ligning og løs mht. t.
Indsæt så den fundne t-værdi i x og y for at bestemme skæringspunktet (x,y)


Svar #5
19. maj 2020 af SilkeBolander

#4
#0

jeg er i tvivl om hvordan jeg kan aflæse parameterfemstilling i den sidste opgave og hvilken formel jeg skal bruge?

Parameterfremstillingen fortæller dig, at x = 3t og y = 1 + t.
Indsæt det i l's ligning og løs mht. t.
Indsæt så den fundne t-værdi i x og y for at bestemme skæringspunktet (x,y)

men i hvilken formel skal jeg sætte det ind i?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2020 af AMelev

Der er ikke nogen formel. Gør som skrevet står i #4

Hvad er ligningen for l? y = ......
Hvordan ser den ud, når du sætter t-udtrykkene for x og y ind? .....
Hvordan ser den ud, når den er reduceret? ......
Hvilke t-løsning får du, når du løser ligningen? t = .....
Hvad er så x og y? x = .... og y = ....
Skæringspunktet mellem og m er altså (x,y) = (...,...)


Svar #7
19. maj 2020 af SilkeBolander

#6

Der er ikke nogen formel. Gør som skrevet står i #4

Hvad er ligningen for l? y = ......
Hvordan ser den ud, når du sætter t-udtrykkene for x og y ind? .....
Hvordan ser den ud, når den er reduceret? ......
Hvilke t-løsning får du, når du løser ligningen? t = .....
Hvad er så x og y? x = .... og y = ....
Skæringspunktet mellem og m er altså (x,y) = (...,...)

altså jeg ved ikke om jeg har gjort det gjort det rigtigt, men jeg har fået t til -0.25, men jeg kan ikke se hvordan det viser mig x og y værdien skal være


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2020 af AMelev

Læg lige et billede op af det, du har gjort. Hvis du habestemt t rigtigt, skal du bare sætte værdien ind i x og y fra parameterfremstillingen.

#4

Parameterfremstillingen fortæller dig, at x = 3t og y = 1 + t.


Svar #9
20. maj 2020 af SilkeBolander

#8

Læg lige et billede op af det, du har gjort. Hvis du habestemt t rigtigt, skal du bare sætte værdien ind i x og y fra parameterfremstillingen.

#4

Parameterfremstillingen fortæller dig, at x = 3t og y = 1 + t.

det er det jeg har gjort, jeg er ik sikker på om det er rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. maj 2020 af BoHTX (Slettet)

Jeg tror der er sket en fejl mht. udtrykket for x. Det er x = 1 + 3t og ikke x = 3t, da stedvektorens 1.koordinat er én. Altså må svaret til spørgmålet 

#6

Hvordan ser den ud, når du sætter t-udtrykkene for x og y ind? .....

være 

                                                     (1+3t) - (1+t) +2 = 0


Svar #11
20. maj 2020 af SilkeBolander

#10

Jeg tror der er sket en fejl mht. udtrykket for x. Det er x = 1 + 3t og ikke x = 3t, da stedvektorens 1.koordinat er én. Altså må svaret til spørgmålet 

#6

Hvordan ser den ud, når du sætter t-udtrykkene for x og y ind? .....

være 

                                                     (1+3t) - (1+t) +2 = 0

men hvor kommer det 1+t så fra for y?


Svar #12
20. maj 2020 af SilkeBolander

#11
#10

Jeg tror der er sket en fejl mht. udtrykket for x. Det er x = 1 + 3t og ikke x = 3t, da stedvektorens 1.koordinat er én. Altså må svaret til spørgmålet 

#6

Hvordan ser den ud, når du sætter t-udtrykkene for x og y ind? .....

være 

                                                     (1+3t) - (1+t) +2 = 0

men hvor kommer det 1+t så fra for y? og nu giver det -1, men jeg ved stadig ikke hvordan jeg kan se hvilken værdi og x og y er?


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. maj 2020 af BoHTX (Slettet)

Hvis du med værdi mener et tal for x og y, så tager du fejl. I opgaven har du parameterfremstilingen for linjen m. Udtrykket for x og y kommer af at omskrive parameterfremstillingen til et ligningssystem, så  x = 1 + 3t  og y = 1 + t. I starten har du

                                                                    [ x, y ] = [ 1, 1 ] +t•[ 3, 1]

hvilket er det samme som x= 1 + 3t og y =1 + t.  


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. maj 2020 af AMelev

#12 Hvorfor citerer du dig selv?
Der er ganske rigtigt en smutter i udtrykket for x, og t = -1 er, som du har fundet, løsningen til den korrekte ligning.

\binom{x}{y}=\binom{1}{1}+t\cdot \binom{3}{1}\Leftrightarrow \binom{x}{y}=\binom{1}{1}+ \binom{3 \cdot t}{t}\Leftrightarrow \binom{x}{y}= \binom{1+3 \cdot t}{1+t} (Regneregler for vektorkoordinater).
Altså er x = 1 + 3t og y = 1 + t


Svar #15
20. maj 2020 af SilkeBolander

jeg forstår altså ikke, for hvis jeg sætter -1 ind på t's plads i ligningen bliver det bare 0 i alt, hvordan finder jeg m's b værdi og skæringspunktet mellem l og m?


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. maj 2020 af AMelev

Du skal ikke sætte ind i ligningen, men i  x og y, som der står i #6

#14
Altså er x = 1 + 3t og y = 1 + t
#6 
Hvad er så x og y? x = .... og y = ....
Skæringspunktet mellem og m er altså (x,y) = (...,...)

Svar #17
20. maj 2020 af SilkeBolander

jeg forstår simpelthen ik hvordan det kan svare på selve opgaven, for jeg spurgte min ven og han sagde at jeg skulle gøre det på en helt anden måde, men det forstår jeg heller ik


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. maj 2020 af AMelev

t = -1 ⇒ x = 1 + 3t = 1 + 3·(-1) = ... 
 t = -1 ⇒ y = .... = .... = ...

Skæringspunktet (x,y) = (...,..)

Dette er den nemmeste metode, men der er også andre, jf. #1.


Svar #19
20. maj 2020 af SilkeBolander

#18

t = -1 ⇒ x = 1 + 3t = 1 + 3·(-1) = ... 
 t = -1 ⇒ y = .... = .... = ...

Skæringspunktet (x,y) = (...,..)

Dette er den nemmeste metode, men der er også andre, jf. #1.

men så bliver det vel bare (-2,0)?


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. maj 2020 af AMelev

Ja, da.
                                         

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.