Fysik

Bevægelse 2 grafer (s, t) graf

22. maj 2020 af Lise123Lise - Niveau: B-niveau

Vedhæftet billede af graferne

Betyder "skæring" af de to grafer at begge biler krydser hinanden, altså de begge befinder sig i samme position til samme tidspunkt eller om de begge bare har kørt lige langt til samme tidspunkten, men de er ikke nødvendighed i samme fysiske sted?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2020 af ringstedLC

#0: Nu har du stillet to spørgsmål til den samme graf i to forskellige tråde, der begge indikerer, at det handler om en større opgave. Her er det meget bedre, at du vedhæfter et billede af hele opgaven, beskriver hvad du har beregnet og hvor den driller.

En (t,s) graf siger ikke noget om, hvor bilerne er til tiden t1. Blot hvor langt de er fra udgangspunktet. Men hvis du kender deres hastighed (hastighed ≠ fart) og startstedet, kan deres position bestemmes.


Svar #2
22. maj 2020 af Lise123Lise

Altså har fået den orange graf hastighed til at være ca. 90 m/s med et startposition ved 15 meter til t=0 sek og den blå bils hastighed til omkring 74 m/s med en startposition ved 200 meter til t=0 sek

og har dvs. ikke en decideret opgave, da jeg bare selv skal forklare noget ud fra datasættet :/


Svar #3
22. maj 2020 af Lise123Lise

og hvis man har fundet en hastighedsfunktionen: v(t) = 8,9 m/s^2 * t + 20 m/s, vil stedfunktionen så være

s(t)=1/2*8,9 m/s * t^2 + 20 m/s + 0 m?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2020 af ringstedLC

Data er måske fra to bilers race på en bane eller rettere to parallelle baner, altså "dragrace". Racet er slut, når den ene passere mållinjen, hvilket tager under 20 sek. Det handler derfor meget om acceleration. Bilerne gives et "handicap" sådan, at den blå (McLaren) starter 200 meter nede af sin bane og den røde ( Ferrari) starter næsten i 0 meter. Efter ca. 13 sek. overhales den blå af den røde.

Ved at lægge en lineal på de to grafer ses det, at begge biler opnår deres topfart efter ca. 6 sek. Den kan så beregnes; jeg får Ferrariens til ca. 400 km/t. Man kan også vælge at se på gennemsnitsfarten som du har gjort.


Skriv et svar til: Bevægelse 2 grafer (s, t) graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.