Matematik

Mindste udgift-optimering

16. juni 2020 af DeepOcean - Niveau: B-niveau

Hej Alle

Jeg sidde rmed den opgave har brug for lidt inspiration:

" En tegning over forslag til et stisystem. Stien skal gå fra punkt A til punkt B, og der er to alternativer.1)Sti 1 er et forslag, hvor stien går gennem en skov direkte mellem punkterne A og B. Prisen for at anlægge en sti gennem skoven vil være 12.400,- pr. meter.

Sti 2 er et forslag, hvor stien skal gå delvis gennem skoven mellem punkterne A og C og delvis gå langs vejen mellem punkterne C og B. Prisen for at anlægge en sti langs vejen vil være 7.600,- pr. meter.

1) Bestem prisen på Sti 1.
2) Bestem den værdi af x, der giver den billigste løsning af forslag til Sti 2.

Svar: jeg har allerede løst opgave 1 . Men jeg mængle lidt hjælp til opgave2 )

Figuren vedhæftes

Vedhæftet fil: Sti-optimering.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2020 af peter lind

kald længden af stræknigen CB for x, Se på den retvinklede trekant der har AC som hypotenuse og længden 800 for den ene katete. Den anden katete er 1400-x. Brug pytagoras til at beregn længden af AC som funktion af x. Du har nu længderne af AC og CB som funktio af x. Gang disse længder med priserne og du har en funktion du kan optimere


Svar #3
17. juni 2020 af DeepOcean

Jeg har fundet følgende funktion :AC(X)2 =X2 -2800X +2600000  ,hvor X = CB men hvordan skal jeg gøre videre ??


Svar #4
17. juni 2020 af DeepOcean

skal jeg gange AC og BC med deres prise så er det sådan AC(x)2 = 12400(x2 -2800x +260 0000) .Er den rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. juni 2020 af peter lind

Det er kvadratet på  længde af AC du finder

Hvis du kalder længden af AC for y får du at  prisen for den del af vejen er y* 12400 kr


Svar #6
17. juni 2020 af DeepOcean

Håber at nolge vil have tid og hjælpe mig med opgaven..


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. juni 2020 af peter lind

Prisen for vejen AC er 12400*y

Prisen for vejen er x*7600

Prisen ialt er så 7600*x+12400*y

Advarsel, Jeg bruger en anden betydning af x en opgaven: Se #2


Svar #8
17. juni 2020 af DeepOcean

Ok Jeg har gjorde sådan : diff(sqrt(x^2 - 2800*x + 2800000), x) = 0 så fik jeg x =1400 men den er ikke rigtigt

fordi hele strækning er 1400 .....hvad gør jeg forkert ...


Svar #9
17. juni 2020 af DeepOcean

Jeg betragte x = CB men jeg får en forkert x ...


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. juni 2020 af peter lind

Du skal ikke optinere y=længen af AC. Du skal optimere 7600x+12400y

I øvrigt er kvadratet på længden X2 -2800X +2600000


Svar #11
17. juni 2020 af DeepOcean

Jeg retter nu :

1-Jeg løser først ligning :    x2 - 2800x +2600000=0 ,her får jeg komplix tal !! (1400 + 800*I, 1400 - 800*I)

2- Den fundet værdie af x i (1) sættes i 7600x+12400y  ?? eller hvordan ??

Nogle gode ider?


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. juni 2020 af peter lind

1. Du ska slet ikke løse den ligning. Du skal finde x så 7600*x+12400*kvrod(x2 - 2800x +2600000) er mindst mulig


Svar #13
17. juni 2020 af DeepOcean

Nu er opgaven er løst .

10000 Tak til Peter lind for hans tid og tålmådigheden.


Skriv et svar til: Mindste udgift-optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.