Matematik

Underdefined - hvad for en formel skal jeg bruge?

22. august 2020 af 1234vedikke - Niveau: B-niveau

Som jeg skrev i sidste tråd, har jeg problemer med et par opgaver - den skriver det er underdefined (som jeg er indforstået med nu), men jeg forstår ikke hvilken formel jeg så skal bruge til at løse dem. I dette tilfælde har jeg brugt sinusrelationerne, men den skriver underdefined igen. 

Det drejer sin om opgave 5c. 

Jeg har udregnet vinklerne i trekant HJP

\angle JHP =117.5712^{\circ }

\angle HPJ = 52.4288^{\circ }

Dernæst benyttede jeg mig af sinusrelationerne.

sin^{-1}\left(J\cdot \frac{p}{sin\left(P\right)}\right)

sin^{-1}\left(10\cdot \frac{157.1}{sin\left(52.4288\right)}\right)

Men tallet ligger ikke indenfor 1 og -1, hvorfor den ikke ville regne det ud - så hvilken formel skal jeg benytte i stedet for?

*obs, jeg fik ikke hele opgaven med, men jeg skal finde linje stykke HP


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

Du skal bruge cosinus-relationerne for at finde afstanden SH

c2 = a2 + b- ( 2 · a·b · cos C ) , hvor a = 157.1 , b = 149.6  og C = 49º , c = SH


Svar #2
22. august 2020 af 1234vedikke

#1 hmm, formlen kræver jo, at jeg skal kende mindst to sider, hvilket jeg ikke gør i dette tilfælde? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

#2

#1 hmm, formlen kræver jo, at jeg skal kende mindst to sider, hvilket jeg ikke gør i dette tilfælde? 

                 Du kender da a og b 


Svar #4
22. august 2020 af 1234vedikke

Det drejer sig om trekant HPJ (lille trekant), jeg skal jo finde kometenshale (linjestykke HP), medmindre jeg har misforstået noget??


Svar #5
22. august 2020 af 1234vedikke

#0 jeg skrev OBS i sidste linje, da opgaven var at finde linjestykke HP og den delopgave fik jeg ikke med i skærmbilledet, hvis du ikke fik læst det - jeg har nemlig løst opgave a :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

#4

Det drejer sig om trekant HPJ (lille trekant), jeg skal jo finde kometenshale (linjestykke HP), medmindre jeg har misforstået noget??

                Står der ikke i opgave a beregn afstanden SH ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. august 2020 af ringstedLC

Vinkel S beregnes med sin.- el. cos.-rel. Vinkel P = 180º - (S + 49º + 10º). Brug sin.-rel. på trekant JHP.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

Til # 0

opgave 5c

Brug sinusrelationerne :

sin c / sin 10 = sin b / sin 52.43

sin c = (sin 157.1 · sin 10) / sin 52.43

c = HP , b = HJ


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

Til # 0

i din formel skal der stå sin 10 og sin 157.1


Svar #10
22. august 2020 af 1234vedikke

Okay så, det er måske min fejl at I er forvirret, fordi jeg har ikke kunne fået hele opgaven med:

Jeg skal have hjælp til opgave c, hvor jeg skal finde linjestykket HP (den lille trekant til højre)

De oplysninger jeg har, ved at lave de to forrige opgaver :

Siden SH er 127,369 mio km

Vinkel H i trekant SHJ (trekanten til venstre) er 62,4288 grader

#7 Måske er der sket en tastefejl i dine beregninger, men vinkel S fås ikke på den måde? - Men den skal jeg vel heller ikke bruge her.

Vinkel J i trekant HJP er 10 grader (ja, jeg ved ikke hvorfor min lærer har sat opgaven midt i et side skift, så det ser lidt rodet ud...)

Derimod har jeg fundet vinkel H i trekant JPH, som er 62,4288 grader, og på den måde fandt jeg vinkel H i den anden trekant.

Jeg gentager det er sidestykke HP jeg skal finde, jeg kender alle tre vinkler i den lille trekant, samt en side (157,1) - man plejer der at bruge sinusrelationer i sådan et tilfælde eller hvad?

Jeg er desperat efter hjælp, da jeg står med samme problem i en anden opgave! Tak på forhånd!


Svar #11
22. august 2020 af 1234vedikke

#8 Tak, men nu jeg forvirret, jeg har da skrevet præcis den samme udregning som du har?


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

#11

#8 Tak, men nu jeg forvirret, jeg har da skrevet præcis den samme udregning som du har?

                 Nej du mangler sin foran 10 og 157.1


Svar #13
22. august 2020 af 1234vedikke

#12, naw jeg har vendt om på sinusrelationerne den til vinkler og den til at finde siderne? Beregner lige om igen, TAK!


Svar #14
22. august 2020 af 1234vedikke

#12 nej vent lige lidt


Svar #15
22. august 2020 af 1234vedikke

Kan du skrive det i et matematikfelt så det er mere overskueligt, fordi da skal da ikke både være sinus i tælleren og nævneren


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

#15

Kan du skrive det i et matematikfelt så det er mere overskueligt, fordi da skal da ikke både være sinus i tælleren og nævneren

                Sinusrelationerne:

                sin a / sin A = sin b / sin B = sin c / sin C


Svar #17
22. august 2020 af 1234vedikke

#16 formlen er ikke korrekt

Men fandt ud af min fejl, jeg skal ikke tage sin^-1 jeg skulle bare have ganget med sin(J) på den anden side xD

Tak for jeres hjælp alle sammen


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. august 2020 af Forår2020 (Slettet)

Til # 17

Hvor lang fik du kometens hale til at blive ?


Svar #19
22. august 2020 af 1234vedikke

#18

Jeg fik 34,4187 mio. km.

Jeg har tjekket facit og det passer :) 


Skriv et svar til: Underdefined - hvad for en formel skal jeg bruge?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.