Biologi

naturlig selektion

26. august 2020 af Klaus17 - Niveau: C-niveau

Hej :) 

en der kan forklare hvad naturlig selektion betyder ? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. august 2020 af Krollo

Definition:

Selektion er en udvælgelse af de individer der (i et givet miljø) har størst succes med at overleve og formere sig.

Forklaring:

Udvælgelsen sker på baggrund af den variation i udseende, funktion og adfærd der kan være mellem individer i en bestand, og dermed indirekte på baggrund af de gener disse individer bærer. Hvis de individer som er bedst til at overleve og formere sig også bærer på gener som er ansvarlige for deres succes vil disse gener blive viderebragt i afkommet. Individer som bærer på nogen andre gener der ikke giver dem den samme succes vil få færre afkom og deres gener vil derfor ikke blive viderebragt i samme grad. Denne proces vil over tid skabe en ændring i den genetiske sammensætning hos en bestand og man taler om at der er sket evolution.

Kilde.


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. august 2020 af ringstedLC

#0: Naturlig ≈ uden indgreb fra menneskets side.

Selektion ≈ vælge, udvælge (engelsk: to select).

Naturlig selektion: Kun de naturlige forhold "bestemmer" hvilke varianter af en bestand, der bedst overlever og dermed giver deres arveanlæg videre til næste generation.

Eksempel: Ulve, der lever højt mod nord, har lysere pelsfarve og selv helt hvide eksemplarer er almindelige. Mens hvide ulve ikke ville kunne overleve på breddegrader med grøn skov, da de her ville vække for stort opsyn blandt byttedyrerne. Og ingen føde giver ingen hvalpe. Genet for hvid pels vil derfor "uddø" ved naturlig selektion.

De naturlige forhold kan være skabt af mennesket og vores livsformer. Eksempel: Den brune rotte. Uden menneskets enorme udbredelse og vores byggeteknik med kloakering, ville rottens naturlige fjender kunne holde dens antal nede. Men fordi nogle rotter "fik lyst til" at kravle ned i vores kloakker og tilpasse sig det liv og dens fjender ikke evnede at gøre det samme, opformeredes denne del af den oprindelige bestand af rotter.


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. august 2020 af iznothing

Hvis du bare skal forklare det helt kort, så er det at der forekommer små variationer i alle individers gener, og at de individer i en population hvis gener er bedst tilpasset deres omgivende miljø, vil have størst sandsynlighed for at få afkom og dermed give sine gener videre. Så naturlig selektion er når en art langsomt tilpasser sig livet i dens omgivende miljø, ved at de bedst tilpassede individer oftest giver sine gener videre.

De to andre begreber du skal have styr på er dels seksuel selektion, som beskriver udviklingen af specifikke træk som ikke har med overlevelse i det omgivende miljø at gøre, men udelukkende med evnen til at vinde en mage (fx påfuglens flotte halefjer), og dels kunstig selektion (også kaldet fremavl) som beskriver den proces hvor mennesker udvælger hvilke individer der får afkom med henblik på at fremavle specifikke egenskaber - alle hunderacer er fx fremavlet af mennesker.  


Skriv et svar til: naturlig selektion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.