Matematik

Bevis at √3 er irrational

12. september 2020 af K22 - Niveau: Universitet/Videregående

Når man skal bevise, at √3 er irrational, er det så ikke fuldstændig på samme måde som at bevise, at √2 er irrational bare med 3 i stedet for 2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2020 af janhaa

ja


Svar #2
12. september 2020 af K22

Kan man bevise det på denne måde?

Vi skal bevise, at √3 er irrational. Vi viser sætningen ved et modstridsargument. Vi antager, at √3 er rational. Vi skal bestemme hele tal m,n, så √3=m/n. Vi kan antage, at vi har forkortet brøken så meget som muligt, så intet helt tal går op i både m og n. Det følger da af definitionen af √3, at 
3=?(√3)?^2=(m/n)^2=m^2/n^2 
Hvorfra vi slutter at
m^2=3n^2
Ifølge definitionen på lige tal betyder dette, at m^2 er lige, hvorfor m ifølge sætning 49 selv er lige. Altså findes et naturligt tal p så m=3p. Men så får vi
3^2·p^2=(3p)^2=m^2=3n^2
Hvoraf 
3p^2=n^2
Heraf ses, at n^2 er lige og derfor lige ifølge sætning 49, at n er lige og altså af formen 3q for et naturligt tal q. Men det betyder, at 3 går op i både m og n i modstrid med, at vi havde antaget, at de ikke havde nogen fælles divisorer. Altså har antagelsen om, at √3 var rational ført til en modstrid, og vi slutter, at √3 er irrational. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2020 af Anders521

#3 Ja, du kan godt bruge et modstridsargument her. Men der er noget, der virker forkert med dit argument. Hvis vi forkorter brøken m/n så meget som muligt (som du siger), så er den største fælles divisor af m og n tallet 1, dvs. sfd(m,n) = 1. Men i næstsidste linje siger du at "de ikke havde nogen fælles divisorer". Undervejs i dit bevis, måtte du have nået frem til, at m og n pludselig har tallet 3 som fælles divisor, hvilket er en modstrid til antagelsen, at sfd(m,n) = 1, idet 1 < 3.


Svar #4
12. september 2020 af K22

Hvad med nu

Vi skal bevise, at √3 er irrational. Vi viser sætningen ved et modstridsargument. Vi antager, at √3 er rational. Dermed kan vi skrive √3 på formen √3=m/n, hvor m og n er heltal og forkortet så meget som muligt. De har ingen fælles divisor udover 1. m og n kan altså ikke begge to være lige. Vi kvadrerer på begge sider af lighedstegnet og får
3=?(√3)?^2=(m/n)^2=m^2/n^2 
Hvorfra vi slutter at
m^2=3n^2
Det betyder, at 3 går op i m^2 og m. Ifølge definitionen på lige tal betyder dette, at m^2 er lige, og derfor er m ifølge sætning 49 selv lige. Vi sætter m=3p, hvor p ? Z og får 
3^2·p^2=(3p)^2=m^2=3n^2
Hvoraf 
3p^2=n^2
Man kan se, at m og n har tallet 3 som fælles divisor. I starten antog vi, at m/n var blevet reduceret så meget som muligt og ikke havde nogen fælles divisor udover 1. Men nu har vi bevist, at både m og n er lige og har fælles divisor 3. Det betyder altså, at m/n kan reduceres. Dermed har antagelsen om, at √3 var rational ført til en modstrid, og vi konkluderer, at √3 er irrational. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2020 af Capion1

Lad \frac{p}{q} være en uforkortelig brøk, p, q ∈ N . Da har vi   p2 = 3q2.       p2 er da delelig med 3.
Benyt, at hvis et primtal går op i et produkt, går primtallet op i mindst én af faktorerne.
p2 er da delelig med 3 og dermed p er delelig med 3.
Der findes således et tal r ∈ N så p = 3r. Men da vi har antaget, at \frac{p}{q} er uforkortelig, kan 3 ikke gå op i p.
√3 må derfor være et irrationalt tal. 


Svar #6
12. september 2020 af K22

Er mit svar forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2020 af Anders521

#6 Nej, afsnittet 

Det betyder, at 3 går op i m^2 og m. Ifølge definitionen på lige tal betyder dette, at m^2 er lige, og derfor er m ifølge sætning 49 selv lige. Vi sætter m=3p, hvor p ? Z og får 
3^2·p^2=(3p)^2=m^2=3n^2 

giver ikke mening. Hvis 3 er en divisor af m2, er 3 også en divisor af m. Dette er fint, men inddragelsen af lige tal skal udelades. Det er klart m=3p ikke er et lige tal for ethvert p∈Z. F.eks. med p = 1 er m = 3·1 = 3 ikke et lige tal.


Svar #8
12. september 2020 af K22

Så hvis jeg udelader det med lige tal, så er det hele rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. september 2020 af oppenede

Hvis √3 er rational så findes heltallig m, n så √3 = m/n, dvs. 3n2 = m2.

I primfaktoropløsningen af 3n2 indgår 3 med ulige eksponent.
I primfaktoropløsningen af m2 indgår 3 med lige eksponent.

Dvs. 3n2 ≠ m2, hvilket er en modstrid, så √3 er irrational.


Skriv et svar til: Bevis at √3 er irrational

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.