Kemi

Hvorfor vil baserne i hovedgruppe 15 og 16 ikke være baseacceptor.

18. september 2020 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

Hvorfor vil baserne i hovedgruppe 15 og 16 ikke være baseacceptor. Hvad er det der så specielle ved dem, at de ikke vil optage en H+ fra en syredonor, men derimod vælge at fjerne H+


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2020 af mathon

Hvad var lige spørgsmålet?


Svar #2
19. september 2020 af Amalie1234324

Hvorfor vil de ikke acceptere en hydron fra syrerne?

#1

Hvad var lige spørgsmålet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. september 2020 af mathon

Fordi de er syrerester af stærke/middelstærke syrer:

                           \small \underset{\begin{array}{ccc}\textup{st\ae rk}\\\textup{middelst\ae rk}\end{array} }{HA}\;+\;H_2O\; \; \;\longrightarrow \;\underset{\begin{array}{ccc}\textup{yderst svag}\\\textup{meget svag} \end{array}}{A^-}\;+\;H_3O^+

De svage basers tendens til at optage \small H^+ er begrænset.


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. september 2020 af mathon

Bør noteres:
                           \small \small \small \underset{\textup{st\ae rk} }{HA}\;+\;H_2O\; \; \;\longrightarrow \;\underset{\textup{yderst svag}}{A^-}\;+\;H_3O^+
 

                       \small \underset{\textup{middelst\ae rk} }{HA}\;+\;H_2O\; \; \;\rightleftharpoons \;\underset{\textup{meget svag}}{A^-}\;+\;H_3O^+


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. september 2020 af mathon

Grundstofferne i grupperne 15 og 16 er bl.a. kendt for deres tendens
til at danne stærke eller middelstærke syrer:

                                  \small \small \begin{array}{llll} \begin{array}{ll} HNO_3\\H_3PO_4\\H_2SO_4\\ \end{array} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. september 2020 af mathon

Bemærk deres høje EN.


Skriv et svar til: Hvorfor vil baserne i hovedgruppe 15 og 16 ikke være baseacceptor.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.