Matematik

I koordinatsystemet er en cirkel givet ved ligningen

23. september 2020 af xXxNoobmaster69 - Niveau: A-niveau

jeg har siddet med denne opgave i et styk tid, er der nogen der kan hjælpe mig? Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: hvordan.JPG

Svar #1
23. september 2020 af xXxNoobmaster69

ups, billede er nu måske ikke så nemt at læse, opgaven lyder;
 

I et koordinatsystem er en cirkel givet ved ligningen

x^2 - 4x + y^2 -2y = 20.

Vis, at punktet P(5,5) ligger på cirklen, og bestem en ligning for tangenten til cirklen i P

Jeg er helt væk når det kommer til denne opgave, så om der er nogen der kan hjælpe, det ville være rart.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2020 af peter lind

Det første spørgsmål: Indsæt x=y=5 i ligningen. Hvis venstre side = højre side ligger punktet på linjen ellers ikke.

Cirklens ligning er (x-a)2 + (y-b)2 = r2

Du kan lave kvadratkomplementerin for a få den på den form. Gang evt. ind i paranteserne i ovenstående ligning og sammenlign med opgaven


Svar #3
23. september 2020 af xXxNoobmaster69

Jeg forstår ikke rigtig det første spørgsmål, kan du uddybe hvad du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2020 af peter lind

Punkterne på kurven for en ligning er jo netop de punkter som gør ligningen sand. Hvis (5, 5) ligger på cirklen er det ensbetydende med at x = y = 5


Svar #5
24. september 2020 af xXxNoobmaster69

nåååååh okej, det giver mening, hvad så med bestem ligning for tangenten til cirklen i P?


Skriv et svar til: I koordinatsystemet er en cirkel givet ved ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.