Fysik

termodynamiske processer

17. oktober 2020 af fridalun - Niveau: A-niveau

hej 

har vedhæftet en fil, med nogle spørgsmål. 

Vedhæftet fil: studieportalen.PNG

Svar #1
17. oktober 2020 af fridalun

Vedhæftet fil:studieportalen.docx

Svar #2
17. oktober 2020 af fridalun

begge file er forkerte. min fejl. Billedet er vedhæftet denne kommentar

Vedhæftet fil:studieportalen.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2020 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. oktober 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll} a.\\& \begin{array}{lllll} &p_2\cdot V_2=n\cdot R\cdot T_2\\\\& n=\frac{p_2\cdot V_2}{R\cdot T_2}=\frac{\left (1.01\cdot 10^5\;Pa \right )\cdot \left ( 101\cdot 10^{-6}\;m^3 \right )}{\left ( 8.31\;\frac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 300\;K \right )}=0.004092\;mol \end{array} \end{array}


Svar #5
17. oktober 2020 af fridalun

kan jeg også få hjælp til b og e?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. oktober 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll} b.\\& \begin{array}{lllll} & \frac{T_1}{T_2}=\frac{V_1}{V_2}\\\\& T_1=\frac{V_1}{V_2}\cdot T_2=\frac{5\;V_2}{V_2}\cdot (300\;K)=1500\;K\\\\ &\frac{p_3}{p_2}=\frac{T_3}{T_2}\\\\& T_3=\frac{p_3}{p_2}\cdot T_2=\frac{6\,p_1}{p_1}\cdot \left ( 300\;K \right )=1800\;K \\\\ \end{array}\\\\ c.\\& \begin{array}{lllll}& T_4=\frac{p_4\cdot V_4}{n\cdot R}=\frac{p_3\cdot V_3}{n\cdot R}=\frac{\left (6\;p_2 \right )\cdot V_2}{n\cdot R}= \frac{6\cdot \left ( 1.01\cdot 10^5\;\frac{N}{m^2} \right )\cdot \left ( 101\cdot 10^{-6}\;m^3 \right )}{(0.004092\;mol)\cdot \left ( 8.31446\;\frac{Nm}{mol\cdot K} \right )}=1799\;K\\\\\\& \frac{T_5}{T_4}=\left ( \frac{V_4}{V_5} \right )^{\gamma -1}=\left ( \frac{4\cdot V_3}{5\cdot V_2} \right )^{0.41}=\left ( \frac{4\cdot V_2}{5\cdot V_2} \right )^{0.41}=\left ( \frac{4}{5} \right )^{0.41}=0.912571\\\\& T_5=0.912571\cdot T_4=0.912571\cdot \left ( 1799\;K \right )=1642\;K \end{array} \end{array}


Svar #7
18. oktober 2020 af fridalun

hvordan beregnede du v_1 til 5* v_2?


Svar #8
18. oktober 2020 af fridalun

og hvorfor omskrives p_3 til 6* p_1?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} e.\\& \begin{array}{llr} Q_{2\rightarrow 3}=n\cdot C_v\cdot \Delta T=(0.004092\;mol)\cdot \left ( 20.8\;\frac{J}{mol\cdot K}\right)\cdot \left((1800-300)\;K \right )&=&127.67\;J\\\\ Q_{5\rightarrow 1}=n\cdot C_v\cdot \Delta T=(0.004092\;mol)\cdot \left ( 20.8\;\frac{J}{mol\cdot K}\right)\cdot \left((1642-1500)\;K \right )&=&12.09\;J \end{array}\end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll} f.\\& \begin{array}{lr} Q_{1\rightarrow 2}=n\cdot C_p\cdot \Delta T=(0.004092\;mol)\cdot \left ( (20.8+8.31)\;\frac{J}{mol\cdot K}\right)\cdot \left((300-1500)\;K \right )=-142.94\;J\\\\ Q_{3\rightarrow 4}=n\cdot R\cdot T\cdot \int_{V_3}^{V_4}\frac{1}{V}\,\mathrm{d}V=p_3\cdot V_3\cdot \int_{V_3}^{V_4}\frac{1}{V}\,\mathrm{d}V=(6\;p_2)\cdot V_2\cdot \int_{V_2}^{4V_2}\frac{1}{V}\;\mathrm{d}V=\\\\ 6\cdot \left ( 1.01\cdot 10^5\;Pa \right )\cdot \left ( 101\cdot 10^{-6}\;m^3 \right )\cdot \left ( \ln \left ( 4V_2 \right ) -\ln(V_2) \right )=\left (10.201\;J \right )\cdot \ln\left ( \frac{4V_2}{V_2} \right )=\\\\ \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \quad \left (10.201\;J \right )\cdot \ln(4)=14.14\;J \end{array}\end{array}


Svar #11
18. oktober 2020 af fridalun

i facit står der at:

Q_5 -> 1 giver  -12.1 J og du har fået 12.09 J

og at Q_ 3->4 giver 84,8 J og du har fået 14.14 J


Skriv et svar til: termodynamiske processer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.