Biologi

Hvad bruges mælkesyre til?

13. december 2020 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hvad gør mælkesyre og hvad bruges det til, når man fx løber hurtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2020 af Studmed96

Du skal mere tænke mælkesyre som et restprodukt af forbrænding. Det dannes når ens muskler kræver energi så hurtigt, at vi ikke kan klare det på den normale ilt-krævende måde (aerob forbrænding), derfor går musklerne over til anaerob forbrænding, hvor sukkerstof omdannes til mælkesyre. Denne slags forbrænding er meget hurtig, men giver tilgengæld ikke ligeså meget energi som den langsommere, iltkrævende forbrænding. 


Svar #2
13. december 2020 af Alrighty

Men vil det så sige, at selve energien kommer fra sukkerstoffet (fx glukose) og så resultatet er mælkesyre? Altså mælkesyren bruges ikke til noget nævneværdigt her?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2020 af ringstedLC

Ved muskelarbejde dannes energien ved at forbrænde sukkerstof med ilt (aerob forbrænding). Den organiske forbindelse nedbrydes til CO2 og vand, der udåndes. Energien fra de nedbrudte bindinger bruges af musklerne. Det er respiration, i modsætning til fotosyntesen, hvor glukose opbygges af CO2, vand og sollysets energi, der så bindes i glukosen.

Ved utilstrækkelig ilttilførsel overgår forbrændingen til at være iltfri (anaerob), der ikke kan danne CO2 og vand; kemien passer simpelthen ikke sammen. Istedet dannes "kun" mælkesyre som ved ophobning mærkes som en stikken i musklerne. Du har sikkert haft sidestik. Det er musklernes signal til hjernen, om at de er ved at være "flade".


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2020 af Studmed96

Ja, selve energien kommer fra glukose. Mælkesyre tjener intet formål for kroppen, det er et affaldsprodukt så at sige. Det kan dog bruges som markør for hvor dårlig en patient med eksempelvis blodforgiftning kan være. 


Skriv et svar til: Hvad bruges mælkesyre til?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.