Fysik

Bestem hvor langt ude bølgen når ud over rørets kant.

17. januar 2021 af Janne91 - Niveau: B-niveau

Bestem hvor langt ude bølgen når ud over rørets kant.

Hvordan gøres det?

Af informationer har jeg:

L(cm) 16 cm, 14,5 cm, 12,1 cm, 9,9 cm

L(m)   0,16 m, 0,145 m, 0,121 m, 0,099 m

f(Hz) 522,52, 562,63, 657,41, 801,93

1/f (s) 0,0019138, 0,0017773, 0,00152111, 0,0012469

Disse bliver til den lineære funktion: y=91,006x-0,0157

Det er desuden oplyst at grundtonen har 4 gange rørets længde.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Bølgelængden gange frekvensen skal give lydhastigheden:

λ*f = v

Hvis vi sætter lydhastigheden til 343 m/s, så har vi

1. rør:

λ = 343 m/s / 522,52 Hz = 0,656 m

Jeg går ud fra at det er grundtonen der er tale om, så vi skal betragte 1/4 af bølgelængden:

Så vi har

1/4 λ = 0,656m/4 = 0,164m = 16,4 cm

Da røret kun er 16 (,0?) cm langt, så rager bølgen altså 0,4cm ud af røret.

2. rør:

λ = 343 m/s / 562,63 Hz = 0,610 m

og vi har så

1/4 λ = 0,610m/4 = 0,152m = 15,2 cm

Da røret kun er 14,5 cm langt, så rager bølgen 0,7 cm ud af røret.

Prøv selv med de to sidste rør.


Skriv et svar til: Bestem hvor langt ude bølgen når ud over rørets kant.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.