Fysik

Bestemmelse af hastigheden ved skråplan

06. februar 2021 af louisesørensen2 - Niveau: B-niveau

Hej derude,

jeg har følgende opgave, som jeg har forsøgt mig med nu i 2 timer, og jeg kommer ingen vejene tæt på facit..

Bemærk vedhæftede - håber i kan hjælpe eller i får noget fornuftigt ud af den

Vh


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2021 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. februar 2021 af peter lind

Udregn den potentielle og kinetiske energi på toppen

Udregn det arbejde som gnidningskrafte udfører

Energi ved foden af skråplanet = Energi ved toppen - arbejdet af gnidningskraften = ½m*vslut2


Svar #3
06. februar 2021 af louisesørensen2

Man kan ikke beregne arbejdet af gnidningskraften, da der ikke er nogen information om strækning.


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. februar 2021 af peter lind

Du kan finde strækningen af højden og af at hældningsvinklen er 41º


Svar #5
06. februar 2021 af louisesørensen2

Når ja.... jesus, tak.


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. februar 2021 af Soeffi

#0. Den resulterende kraft på klodsen (|FR|) er størrelsen af tyngdekraftens komposant parallel med underlaget (|FT,p|) minmus størrelsen af gnidningskraften (|FG|). Komposantens størrelse er størrelsen af tyngdekraften (|FT|) gange med sinus til undelagets vinkel med vandret. 

Gnidningskraftens størrelse er gnidningskoefficienten gange størrelsen af normalkraften (|FN|), som igen er størrelsen af tyngdekraften gange cosinus til undelagets vinkel med vandret eller størrelsen af tyngdekraftens vinkelrette komposant på underlaget (FT,v).

Vedhæftet fil:Untitled.png

Svar #7
06. februar 2021 af louisesørensen2

Mange tak for jeres svar, de har været virkelig uddybende, men lige meget hvordan jeg griber den her opgave an, kan jeg simpelthen ikke få det rigtige facit.

Særligt tak for illustrationen, Soeffi.


Svar #8
06. februar 2021 af louisesørensen2

Jeg forstår simpelthen ikke hvad jeg gør galt, jeg vedhæfter min bevarelse:


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. februar 2021 af Soeffi

#8. Du regner muligvis i radianer i stedet for grader! Hvad er facit?


Svar #10
06. februar 2021 af louisesørensen2

Jeg har lige tjekket, men regner i grader. Facit skal være 5.2 m/s.


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. februar 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. februar 2021 af peter lind

Det er noget uklart; men så vidt jeg kan se har du en fortegnsfejl på arbejdet. V2 bliver da ikke større jo mere energi, der trækkes ud af systemet. Enheder er der også noget galt med .Aydre giver du en enhed for kraft og senere bliver den til meter


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. februar 2021 af Soeffi

#10. Det er en retlinet bevægelse med den konstante acceleration:
a = |FR|/m =
(|FT,p| - |FG|)/m =
(|FT|·sin(41°) - μ·|FN|)/m =
(|FT|·sin(41°) - μ·|FT|·cos(41°))/m =
(m·g·sin(41°) - μ·m·g·cos(41°))/m = 
(sin(41°) - μ·cos(41°))·g = 
(sin(41°) - 0,35·cos(41°))·(9,82 m/s2) =
3,849 m/s2

Klodsen bevæger sig (2 m)/(sin(41°)) = 3,049 m. Man beregner tiden (t1) for bevægelsen:

s(t1) = 3,049 m = 0,5·(3,849 m/s2)·(t1)2 + (2 m/s)·t1 ⇒ t1 = 0,842 s. Hermed findes farten:

v(t1) = (3,849 m/s2)·(0,842) + (2 m/s) = 5,24 m/s


Svar #14
06. februar 2021 af louisesørensen2

Mange gange tak for udledningen, Soeffi og de velformulerede besvarelser.


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. februar 2021 af Soeffi

#11. Energi-betragtningen: Potentiel energi omsættes til kinetisk energi og varme (gnidningsarbejde).

Ændring i potentiel energi: m·g·h = (0,090 kg)·(9,82 m/s2)·(2 m) = 1,768 J.

Ændring i kinetisk energi: 0,5·(0,090 kg)·(v2 - 4 m2/s2) = (0,045 kg)·(v2 - 4 m2/s2).

Gnidningskraftens arbejde = A = |FG|·h/sin(41°) = μ·m·g·cos(41°)·h/sin(41°) = 0,35·(0,090 kg)·(9,82 m/s2)·(cos(41°))·(2 m)/sin(41°) = 0,712 J.

ΔEkin = ΔEpot - A ⇒ 

(0,045 kg)·(v2 - 4 m2/s2) = 1,768 J - 0,712 J ⇒

(v2 - 4 m2/s2) = (1,768 J - 0,712 J)/(0,045 kg) ⇒ 

v2 = (1,768 J - 0,712 J)/(0,045 kg) + 4 m2/s2 ⇒ 

v2 = 27,4674 m2/s2 

v = 5,24 m/s


Skriv et svar til: Bestemmelse af hastigheden ved skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.