Matematik

kvartalvise rente

28. februar 2021 af akmksm - Niveau: C-niveau

Jonathan har hvert kvartal indbetalt 4000 kr på en konto i banken. Efter den 25. kvartalsvise indbetaling står der 160000 kr. på bankkontoen.

a)  Hvad har den kvartalsvise rente været? (I procent og med to decimaler).


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2021 af peter lind

Den opgave har du jo oprettet en tråd til. Hold dig til den. Der er ingen grund til at vi skal besvare de samme spørgsmål flere gange


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. marts 2021 af AMelev

#1 Nej, men lad os starte forfra nu.
Der er tale om en annuitetsopsparing, da der er kvartalsvise indbetalinger.
Se FS side 5 (5). Indsæt og løs ligningen mht. r. 
b = 4000, n = 25, An  = 160000. 


Svar #3
01. marts 2021 af akmksm

4000*(1+x)^25-1/x=160000


Svar #4
01. marts 2021 af akmksm

eller er jeg helt gal på den


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2021 af AMelev

Nej, jeg tror, du er på rette spor, men der er parentesfejl. 4000*(((1+ x)^25)-1)/x=160000.


Svar #6
01. marts 2021 af akmksm

så svaret er 40000*(((1+x)^25)-1/x=160000


Svar #7
01. marts 2021 af akmksm

og det giver 1,15


Svar #8
01. marts 2021 af akmksm

eller 0,036995 eller 219552


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. marts 2021 af AMelev

#6 Stadig parentesfejl. Du skal løse ligningen 4000\cdot \frac{(1+r)^{25}-1}{r}=160000
Jeg får r = 0.036995 = 3.7%.
Hvordan får du 1.15?


Svar #10
01. marts 2021 af akmksm

men i stedet for r, skal man så ikke skrive x


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. marts 2021 af AMelev

Det må du selv om.


Svar #12
01. marts 2021 af akmksm

solve(4000*(1+x)^(25)-((1)/(x))=160000,x) ? x=−0.000006 or x=0.158999


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. marts 2021 af AMelev

Parentesfejl igen.


Svar #14
01. marts 2021 af akmksm

altså 4000*(1+x)^25-1/x=160000????


Svar #15
01. marts 2021 af akmksm

og på insipire skal man sige solve(4000*(1+x)^25-1/x=160000,x) 

men så får man. x0,000006 eller x=0,158999


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. marts 2021 af AMelev

NEJ! Det er hele (1+x)^25-1, der skal divideres med x.
solve( 4000*((1+x)^25-1)/x=160000,x) eller
solve( 4000*((1+r)^25-1)/r=160000,r)


Svar #17
01. marts 2021 af akmksm

solve(((4000*((1+x)^(25)-1))/(x))=160000,x) ? x=−2.19552 or x=0.036995


Svar #18
01. marts 2021 af akmksm

solve(4000*((1+x)^25-1)/x=160000,x) får jeg til x=-2.19552 eller x=0.036995


Brugbart svar (0)

Svar #19
01. marts 2021 af mathon

solve(4000*((1+x)^25-1)/x=160000,x)      x > 0


Brugbart svar (0)

Svar #20
01. marts 2021 af AMelev

#18 Ja, der er 2 løsninger, men rentefoden r skal jo være positiv.

Du kan godt lægge betingelsen ind i ligningsløsningen i Nspire: 
solve(((4000*((1+x)^(25)-1))/x)=160000,x)|x>0 → x=0.036995

Den lodrette "betingelsesstreg" | finder du på en windowsmaskine som AltGr + ´.
Du kan også finde den under Tegn næstyderst til venstre i linje 7.
Vær obs på, at betingelse skal stå uden for selve solve-parentesen.


Skriv et svar til: kvartalvise rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.