Fysik

Charles lov opgaver

05. marts 2021 af Morten20 - Niveau: B-niveau

Hej derude, jeg kan slet ikke finde ud af disse opgaver i charles lov. Håber i kan give en hjælpende hånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2021 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. marts 2021 af mathon

Kender du Charles' Lov?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2021 af mathon

Ellers
            er den
                            \small \small \begin{array}{lllll} \textup{Charles' Lov}\\& \frac{V_2}{V_1}=\frac{T_2}{T_1}&\textup{ved \textbf{konstant} tryk} \end{array}


Svar #4
05. marts 2021 af Morten20

Men aner ikke hvordan jeg skal gøre med opgaverne


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2021 af mathon

                 \small \begin{array}{llllll} \textbf{1)}\\& V_{\textup{eftermiddag}}=\frac{273+5}{273+38}\cdot \left ( 1.5\;L \right ) \end{array}


Svar #6
05. marts 2021 af Morten20

Tak for det, mangler også bare lige de andre.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{llllr} \textbf{Opgave 2}\\& \textup{Ballonens}\\& \textup{volumen:} \\&&V=\frac{4}{3}\cdot \pi\cdot \left ( 10\;m \right )^3=4\,188.79\;m^3\\\\& \textup{Ballonmasse}\\& \textup{ved 20}\degree C\textup{:} \\&& \left ( 350\;kg \right )+\left (4\,188.79\;m^3 \right )\cdot \left ( 1.2\;\frac{kg}{m^3}\right ) &=&5\,376.55\;kg\\\\& \textup{Tyngdekraften}\\& \textup{ved 20}\degree C\textup{:} \\&& F_{tyng}=(5\,376.55\;kg)\cdot \left ( 9.82\;\frac{N}{kg} \right )&=&52\,797.70\;N\\\\& \textup{Opdriften:}\\\\&& F_{\textup{op}}=\left (4\,188.79\;m^3 \right )\cdot \left ( 1.2\;\frac{kg}{m^3} \right )\cdot \left ( 9.82\;\frac{N}{kg} \right )&=&49\,360.7\;N\\\\& \textup{Densitet}\\& \textup{ved 100}\degree C\textup{:}\\&& \varrho _2=\frac{T_1}{T_2}\cdot \varrho _1\\\\&& \varrho _{100}=\frac{273+20}{273+100}\cdot \left ( 1.2\;\frac{kg}{m^3} \right )&=&0.94\;\frac{kg}{m^3} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. marts 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllr} \textbf{Opgave 2}\\& \textup{Tyngdekraften}\\& \textup{ved 100}\degree C\textup{:}\\&& \left ((350\;kg) +\left ( 4\,188.79\;m^3 \right )\cdot \left ( 0.94\;\frac{kg}{m^3} \right ) \right )\cdot \left ( 9.82\;\frac{N}{kg} \right )&=&42\,102.9\;N\\\\& \textup{Resulterende kraft:}\\&& F_{\textup{res}}^{\textup{\, opad}}=\left ( 49\,360.7\;N \right )-\left ( 42\,102.9\;N \right )&=&7\,257.8\;N\\\\& \textup{Ballonens masse}\\& \textup{ved 100}\degree C\textup{:}\\&& \left ( 350\;kg \right )+\left ( 4\, 188.79\;m^3 \right )\cdot \left ( 0.94\;\frac{kg}{m^3} \right )=4287.46\;kg \\\\& \textup{Ballonens}\\& \textup{acceleration:}\\&& a=\frac{F_{\textup{res}}}{m}=\frac{7\,257.8\;N}{4287.46\;kg}&=&1.69 \;\frac{m}{s^2}\\\\& \textup{Tophastighed:}\\&& F_{\textup{res}}=\frac{1}{2}\cdot c_{w}\cdot \varrho _{\textup{luft}}\cdot A\cdot v^2\\\\&& v=\sqrt{\frac{2\cdot F_{\textup{res}}}{c_{w}\cdot \varrho _{ \textup{luft}}\cdot A} }\\\\&& \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. marts 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllr} \textbf{Opgave 2:}\\&& v=\sqrt{\frac{2\cdot\left ( 7257.8\;N \right )}{0.3\cdot \left ( 1.2\;\frac{kg}{m^3} \right )\cdot \left (2\cdot \pi\cdot \left (10\;m \right )^2 \right )}}&=&8.0\;\frac{m}{s}\\\\& \textup{Maksimal h\o jde}\\& \textup{ved 100}\degree C\textup{:}\\&& h=\ln\left ( \frac{1.2}{0.94} \right ) \cdot \left ( 10.4\;km \right )&=&2.54\;km\\\\& \textup{Formlen skal v\ae re:}&\varrho =\left ( 1.2\;\frac{kg}{m^3} \right )\cdot e^{\frac{{\color{Red} -}h}{10.4\;km}} \\\\& \textup{Densitet i h\o jden}\\& \textup{0.25\;km:}\\&& \varrho =\left ( 1.2\;\frac{kg}{m^3} \right )\cdot e^{\frac{-0.25\;km}{10.4\;km}}&=&1.17\;\frac{kg}{m^3}\\\\& \textup{Charles' Lov:}\\&& \frac{(273+20)\;K}{T}=\frac{1.17}{1.2}\\\\&& \frac{T}{293\;K}=\frac{1.2}{1.17}\\\\& \textup{Temperatur:}\\&& T=\frac{1.2}{1.17}\cdot \left ( 293\;K \right )=300.5\;K\\\\&& T=\left ( 300.5-273 \right )\degree C&=&27.5\;\degree C \end{array}


Skriv et svar til: Charles lov opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.