Fysik

Hvilken foton kan excitere?

14. marts 2021 af Planteelsker - Niveau: B-niveau

Jeg har nu prøvet at løse denne opgave i lang tid, men kan ikke finde en formel jeg kan bruge til at løse opgaven. Er der en, der ved hvilken formel jeg kan bruge? Håber virkelig, at der er en der kan hjælpe. 

Tre fotoner rammer platinatomet. Foton 1 har bølgelængden 0,2359nm, foton 2 har bølgelængden 0,01870nm og foton 3 har bølgelængden 0,01778nm. Netop én af fotonerne kan anslå (excitere) atomet fra K- til L-niveauet. 

Hvilken af fotonerne 1,2 eller 3 er det? Begundelse, dvs udregninger ønskes.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2021 af peter lind

Du må finde ud af hvad energiniveuerne er på K og L niveauerne (eller energiforskellen mellem dem) Finde deres energiforsskel ΔE

Derefter kan du beregne bølgelængden af ΔE = h*f = h*c/λ hvor h er plancks konstant, f er frekvensen, c er lyshastigheden og λ er bølgelængden

Det er også muligt at slå bøgelængderne op i en tabel


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er spørgsmål c. Der er sikkert to tidligere spørgsmål, hvor der står nogle oplysninger, der skal bruges her.

Vedhæft hele opgaven.


Svar #4
14. marts 2021 af Planteelsker

Her er vedhæftet den del, man skal bruge for at kunne besvare opgaven. Hvordan finder jeg energiforskellen fra K- til L-niveauet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Ud for niveauerne på tegningen står energierne af dem. Træk den K-energien fra L-energien. Så har du energiforskellen.


Svar #6
14. marts 2021 af Planteelsker

Når jeg trækker K-energien fra L-energien får jeg -78027,46eV - (-11610,48eV) = -66416,98eV. Når jeg så beregner bølgelængden af ΔE får jeg -0,01870 nm, som jo stemmer godt overnes med Foton 2. Forskellen er bare, at foton 2 ikke er negativ, men positiv. Hvordan kan jeg gøre, så bølgelængden af ΔE ikke har en negativ værdi? 

Burde jeg sige -11610,48eV - (-78027,46eV) istedet? Hvis jeg gør det sådan, får jeg i hvertfald en positiv værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2021 af peter lind

Her regnes udlukkende numerisk, rent faktisk er bindingsenergierne negative


Svar #8
14. marts 2021 af Planteelsker

Okay, men når jeg skriver det op, skal jeg så skrive L-K eller K-L?

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. marts 2021 af mathon

                   \small L-K


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. marts 2021 af mathon

\small \begin{array}{ccccc} -11610.48\;eV-\left ( -78027.46\:eV \right )& \textup{contra} & \left ( 1239.84\;eV\cdot nm \right ):\begin{bmatrix} 0.2359\;nm\\ 0.01870\;nm \\ 0.01778\;nm \end{bmatrix}\\\\\\\\ 66417\;eV & \textup{contra}&\begin{bmatrix} 5255.79\;eV\\ 66301.6\;eV \\ 69732.3\;eV \end{bmatrix} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

#8: Som jeg skrev i #5, skal du trække K-energien fra L-energien, dvs L-K. Derved får du:

L-K = -11610.48eV - (-78027.46eV) ≈ 66417eV.


Skriv et svar til: Hvilken foton kan excitere?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.