Fysik

Find trissens masse

23. marts 2021 af Amalie1234324 - Niveau: A-niveau

Enspandmedis med den samledemasse 4,00kg hængerietrebfraentrisseogsystemetstarteri hvile. Spandmed isslippes og falder med en acceleration på 7,0 m/s2(mens den stadig er bundet til trissen). Trissen er formet som en skive af en egetræsstammeog har radius 0,300 m.Hvad er trissens masse?

Er der nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2021 af Soeffi

#0. En spand med is med den samlede masse 4,00 kg hænger i et reb fra en trisse og systemet starter i hvile.
Spanden med is slippes og falder med en acceleration på 7,0 m/s^2 (mens den stadig er bundet til trissen).
Trissen er formet som en skive af en egetræsstamme og har radius 0,300 m.

Hvad er trissens masse?

Hvad er du nået frem til? 


Svar #2
23. marts 2021 af Amalie1234324

Det er problemet. Jeg kan ikke komme i gang. Jeg ved ikke hvor jeg skal starte. Min lærer har givet os en masse formler, som har gjort mig forvirret. Kan du i det mindste skrive svaret, så jeg ved hvad jeg skal gå efter, hvis du ikke vil hjælpe :). Alt kan bruges. Er helt lost


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. marts 2021 af Soeffi

#2. Står der noget om inertimoment i de formler?


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. marts 2021 af Soeffi

#2. Se evt. denne video: https://www.youtube.com/watch?v=jb93dUFCUBE&ab_channel=MichelvanBiezen.

Han når frem til en formel, der hedder:

a=\frac{m\cdot g}{m+0,5\cdot M}

Her skal du finde trissens masse, M, idet a er spandens acceleration, og m er dens masse.

(Som det nævnes i videoen, så betyder M = 0, at a vil være lig med tyngdeaccelerationen, g.)


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. marts 2021 af Soeffi

#4. Det bemærkes også, at trissen radius ikke spiller nogen rolle.

Svar #6
23. marts 2021 af Amalie1234324

Mange tak :) Men har du noget i mod at give mig svaret, hvis det ikke er til besvære. Det bare så jeg ved om jeg får det lavet det rigtigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. marts 2021 af Soeffi

#6.

Hvad får du svaret til?


Svar #8
23. marts 2021 af Amalie1234324

Hvis jeg har svaret, så ved jeg om mine mellemregninger, vil være ca rigtige :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. marts 2021 af Soeffi

#8.

Jeg vil gerne se dine beregninger.


Svar #10
23. marts 2021 af Amalie1234324

Jeg skal  nok skrive tilbage, når jeg er færdig.:)


Svar #11
24. marts 2021 af Amalie1234324

Massen giver 3,22. Men hvordan isolere jeg M i hånden. 

Jeg har fået det til M=m*g/a*(2)- m


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. marts 2021 af Soeffi

#4.

a=\frac{m\cdot g}{m+0,5\cdot M}\Rightarrow a\cdot (m+0,5\cdot M)=m\cdot g \Rightarrow

a\cdot m+a \cdot 0,5\cdot M=m\cdot g \Rightarrow a \cdot 0,5\cdot M=m\cdot g-a\cdot m\Rightarrow

a \cdot 0,5\cdot M=m\cdot (g-a) \Rightarrow M=\frac{2 \cdot m\cdot (g-a)}{a}


Svar #13
24. marts 2021 af Amalie1234324

Mange tak :)


Svar #14
24. marts 2021 af Amalie1234324

Er vi enige om at i forhold til cifre så skal resultatet være 3,2, fordi der blvier divideret med 2 cifre tal?


Brugbart svar (1)

Svar #15
24. marts 2021 af Soeffi

#14. Det er rigtigt, at M = 3,2 kg.


Svar #16
25. marts 2021 af Amalie1234324

Tak, du må fortsætte en god dag :)


Skriv et svar til: Find trissens masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.