Fysik

Hej, kan i hjælpe mig med 3 opgaver i fysik, som jeg har svært ved at lave gerne med mellemregninger. Det Ville betyde meget

26. marts 2021 af sille201 - Niveau: B-niveau

1. Et hvalfangerskib bevæger sig lige ud af x-aksen med en konstant acceleration og en starthastighed på 4.0 m/s fra x=0. Efter 10 minutter har det tilbagelagt 20 km.

Hvad er ders acceleration i x-retningen?

2. For at få hvalen tilbage affyres der en harpun fra skibets fordæk. Harpunen bliver skudt fremad af en fjeder med fjederkonstant k =1.3 MN/m der starter 35 cm fra sin hvileposition. Selve harpunen har en inerti på 75 kg.

Hvad er harpunens impuls idet den bliver skudt fremad?

3. Harpunen rammer nu hvalen og sætter sig fast. Set fra hvalens synspunkt ligger den stille idet harpunen rammer den, og harpunens fart er 60 m/s. Husk hvalens inerti er M = 10 tons og harpunens m = 75 kg.

Hvad er hvalen og harpunens fælles fart efter harpunen har ramt hvalen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2021 af Moderatoren

Skriv evt. hvad du har svært ved. Det viser hjælperne, at du har gjort en indsats inden de hjælper dig 


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. marts 2021 af PeterValberg

1) Benyt:

s=\tfrac12\cdot a\cdot t^2+v_0\cdot t

s er strækningen i meter
a er accelerationen i m/s2
t er tiden i sekunder
v0 er starthastigheden i meter

Isolér a i formlen og indsæt de kendte værdier

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
26. marts 2021 af sille201

Tusind tak for svar, kan du måske hjælpe med de andre også?


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. marts 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{2.}\\&& p_{\textup{harpun}}=\sqrt{k\cdot\left ( \Delta x \right )^2\cdot m}\\\\&& \sqrt{\left ( 1.3\cdot 10^6\;\frac{N}{m} \right )\cdot \left ( 0.35\;m \right )^2\cdot \left ( 75\;kg \right )}=\sqrt{1.19438\cdot 10^7\;\left ( \frac{kg\cdot m}{s} \right )^2}=3455.97\; \frac{kg\cdot m}{s} \end{array}


Svar #5
26. marts 2021 af sille201

Tusind tak for svar, det var stor hjælp, kan du muligvis hjælpe med de andre?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2021 af mathon

detaljer:
                \small \begin{array}{llllll} \textbf{2.}\\&& \frac{1}{2}\cdot m\cdot v^2=\frac{1}{2}\cdot k\cdot \left (\Delta x \right )^2\\\\&& m\cdot v^2= k\cdot \left (\Delta x \right )^2\\\\&& m^2\cdot v^2= k\cdot x^2\cdot m\\\\&& \left ( m\cdot v \right )^2=p^2= k\cdot \left (\Delta x \right )^2\cdot m\\\\&& p=\sqrt{k\cdot \left (\Delta x \right )^2\cdot m} \end{array}


Svar #7
26. marts 2021 af sille201

Har i mulighed for at hjælpe med denne opgave?

Harpunen rammer nu hvalen og sætter sig fast. Set fra hvalens synspunkt ligger den stille idet harpunen rammer den, og harpunens fart er 60 m/s. Husk hvalens inerti er M = 10 tons og harpunens m = 75 kg.

Hvad er hvalen og harpunens fælles fart efter harpunen har ramt hvalen?


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2021 af mathon

            \small \small \small \begin{array}{lllll}\textbf{3.}\\& \textup{\textbf{u}elastisk st\o d:}\\&& m_1\cdot v_1+m_2\cdot v_2=(m_1+m_2)\cdot v_{\textup{f\ae lles}}\\\\&& m_{\textup{hval}}\cdot 0+m_{\textup{harpun}}\cdot v_{\textup{harpun}}=(m_{\textup{hval}}+m_{\textup{harpun}})\cdot v_{\textup{f\ae lles}}\\\\&& \left ( 75\;kg \right )\cdot \left (60\;\frac{m}{s} \right )=\left ( (75\;kg)+\left ( 10000\;kg \right ) \right )v_{\textup{f\ae lles}}\\\\&& v_{\textup{f\ae lles}}=\frac{4500\;kg\cdot \frac{m}{s}}{10075\;kg}=0.447\;\frac{m}{s} \end{array}


Skriv et svar til: Hej, kan i hjælpe mig med 3 opgaver i fysik, som jeg har svært ved at lave gerne med mellemregninger. Det Ville betyde meget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.