Fysik

Hej, jeg sidder fast med to opgaver i fysik, har lidt svært ved at se hvad svaret er. Det vil betyder meget, hvis i kunne hjælpe med at lave mellemregninger, så jeg kan se hvad der er gjort.

26. marts 2021 af sille201 - Niveau: B-niveau


1. Betragt nu en ion der består af en kerne og en enkelt elektron med inerti me = 9.11 x 10^(-31)kg der udfører jævn cirkelbevægelse omkring den med radius på r = 1.45 x 10^(-10m). Den elektriske kraft mellem elektronen og kernen er F^(E) = 3.29 x 10^(-8)N

Hvor stor er elektronens fart?
2. Ionen fra før er en Li^(++) ion der har 3 protoner i kernen og en enkelt elektron i kredsløb. Vi betragter situationen hvor lithium-kernen ligger i x =0 og elektroneni x = r = 1.45 x 10^(-10) m. Husk at elementarladningen er e = 1.60 x 10^(-19) C og Coulomb-konstanten k = 9.0 x 10^(9)Nm^(2)/C^(2).

Mellem kernen og elektronen har det elektriske felt sin minimumsværdi i X0 = 8.56 x 10^(-11)m. Hvad er det elektriske felt i dette punkt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2021 af mathon

     \small \begin{array}{llllll} \textbf{1.}\\& \textup{Centripetalkraften}\\& \textup{i j\ae vn cirkelbev\ae gelse:}\\&& F_c=m\cdot \frac{v^2}{r}\\\\&& v=\sqrt{\frac{F_c\cdot r}{m}} \end{array}


Svar #2
26. marts 2021 af sille201

Tusind tak, det var en virkelig stor hjælp, kan du eventuelt hjælpe med den næste, gerne med formlen:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2021 af mathon

     \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{2.}\\& \textup{Coulombs Lov}\\&& F=k\cdot \frac{q_1\cdot q_2}{r^2}\\\\&& F=\left ( 9.0\cdot 10^9\;\frac{N\cdot m^2}{C^2} \right )\cdot \frac{q_1\cdot q_2}{r^2}\\\\& \textup{Elektriske felt:}\\&& E(r)=\frac{F}{q_{Li^{2+}}}=k\cdot \frac{e}{r^2}\\\\&& E(8.56\cdot 10^{-11}\;m)=\left ( 9.0\cdot 10^9\;\frac{N\cdot m^2}{C^2} \right )\cdot\frac{1.60\cdot 10^{-19}\;C}{\left (8.56\cdot 10^{-11}\;m \right )^2}\\\\&& E(8.56\cdot 10^{-11}\;m)=1.965\cdot 10^{11}\;\frac{N}{C}=1.965\cdot 10^{11}\;\frac{V}{m} \end{array}


Skriv et svar til: Hej, jeg sidder fast med to opgaver i fysik, har lidt svært ved at se hvad svaret er. Det vil betyder meget, hvis i kunne hjælpe med at lave mellemregninger, så jeg kan se hvad der er gjort.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.