Fysik

Hvor stor en torque skal anvendes for at accelere disken fra hvile?

29. maj 2021 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

Hej, 

Jeg ahr lavet opg a, men hvordan løses opg b og c 

På forhånd tak

Vedhæftet fil: hjælp.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2021 af peter lind

torque hedder kraftmomente på dansk. Det er sørgeligt at en opgavestiller ikke ved det.

b) M = I*dω/dt i

c) Hvilken stav ? Har du ikke et billede eller tegning af det


Svar #3
29. maj 2021 af Amalie1234324

Nej, jeg har ikke et billede af staven til opg c. Og til opg b er det så M=Inertimoment fundet i opg a gange med 120 radi/s-0/8-0 sek ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. maj 2021 af peter lind

I nævneren skal der kun stå 0,08sek ellers er det rigtigt


Svar #5
30. maj 2021 af Amalie1234324

til opg c så har en stavformert intertimoment 1/12*m *L^2 når den rotere om sin egen akse. Så jeg tænker 1/12*50 gram*4 cm^2=... Er det rigtigt`? Og til den sidste delopgave til opg c hvor staven skal sidde vinkelret om en akse der ligger 0,3 cm fra den ene ende af stavem, så er det 4 cm-0,3 cm=3,70 cm

Så det bliver 1/12*50 gram*3,70 cm? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2021 af Soeffi

#5...til opg c hvor staven skal sidde vinkelret om en akse der ligger 0,3 cm fra den ene ende af stavem, så er det 4 cm-0,3 cm=3,70 cm...

Parallelakseteoremet: Du starter med en omdrejning omkring en akse gennem massemidtpunktet (2,0 cm fra enden af staven). Denne akse flyttes til et punkt 0,3 cm fra enden, dvs. forflytningen er 2,0 - 0,3 cm = 1,7 cm.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2021 af MandenMedMangeHatte

#5 Er det virkeligt for meget at forlange at du skriver dine indlæg så man rent faktisk kan læse dem? Det der står i #5 er noget værre rod og man gider ikke engang prøve at sætte sig ind i det. Brug nu ordentlig notation og opstilling, fx:

"Til opgave c, så har en stang med rotationsakse i midten af stangen inertimomentet

Kan det være rigtigt?"


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2021 af ringstedLC

#5:

c) 1. Ja. Men den roterer ikke om sin egen akse.

En stav (cylinder) har én egen akse, længdeaksen. Den står vinkelret på endefladen og gennemløber centrum af endefladen. Så staven roterer om sin egen akse, når den triller på en flade.

c) 2. 

Nej, for det er jo inertimomentet af en stav på 3.7 cm, der roterer om den samme akse som i 1. Denne stav har et mindre in.-mom. end staven i 1.

In.-mom. afhænger af hvor meget masse, der roterer hvor langt fra rotationsaksen.

Her kan du se hele in.-mom. som summen af to cylindre med forskellig længde, der roterer om en akse igennem deres fælles endeflade. En cylinder, der roterer sådan:

\begin{align*} \textup{In.-mom.} &= \tfrac{1}{3}\cdot m\cdot L^2 \end{align*}

Da staven antages at være homogen, kan massen fordeles relativt mellem de to cylindre:

\begin{align*} I &= I_1+I_2 \\ &= \tfrac{1}{3}\cdot m\cdot \frac{L_1}{L}\cdot {L_1}^2+\tfrac{1}{3}\cdot m\cdot \frac{L_2}{L}\cdot {L_2}^2\,,\;L_1+L_2=L \\ &= \tfrac{1}{3}\cdot m\cdot \left (\frac{{L_1}}{L}\cdot {L_1}^2+\frac{L_2}{L}\cdot {L_2}^2 \right ) \\ &= \tfrac{1}{3}\cdot m\cdot L^{-1}\cdot \Bigl ({L_1}^3+{L_2}^3 \Bigr ) \\ &= \tfrac{1}{3}\cdot m\cdot L^{-1}\cdot \left (\left (\tfrac{L}{2}-r\right )^3 +\left (\tfrac{L}{2}+r\right )^3 \right ) \\ &= \tfrac{1}{12}\cdot m\cdot L^2+m\cdot r^2 \\&= \textup{parallelakse-teoremet, hvor\;\textit{r}\;=\;forflytningen\;af\;rot.-aksen} \end{align*}


Skriv et svar til: Hvor stor en torque skal anvendes for at accelere disken fra hvile?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.