Kemi

Haster, udregning af forsæbningstal

13. juni 2021 af Marie2020 - Niveau: B-niveau

Til eksamen skal jeg vise hvorledes forsæbningstallet udregnes.

Men det tager da lang tid? Er der nogen der kan hjælpe med at beskrive det kort og præcist? Ville være træt af at bruge alt tiden på at forklare det og ikke nå at vise andet. 

Eksamen er i morgen :o


Svar #2
13. juni 2021 af Marie2020

Kan du mon hjælpe med at forklare det? kan ikke finde formlen på dansk :(


Svar #3
13. juni 2021 af Marie2020

Eller måske kan hjælpe med at formulere trinene der er. Som 1. beregne stofmængden der forbruges ved de to titreringer. 2. ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2021 af mathon

                                                       FORSÆBNINGSTAL

Metode:
                    
En kendt mængde fedt (1000 mg) tilsættes en bestemt mængde 1 M KOH. Blandingen koges
                    i længere tid for at gennemføre forsæbningen.
                    Derefter tilbagetitreres med 1 M HCl for at neutralisere den ikke til forsæbmningen forbrugte
                    KOH.
                    Den beregnede tilbagetitreringsmængde af KOH subtraheres fra den oprindeligt tilsatte
                    mængde KOH for at beregne den til forsæbningen forbrugte KOH.
                    Den ovennævnte fremgangsmåde gentages, men denne gang uden fedt ("blindforsøg").
                    De beregnede mængder KOH bliver derefter indsat i følgende beregningsformel:

.

                         \small \begin{array}{llllll}&& \textup{fors\ae bningstal}=\frac{\left (\textup{KOH } \textup{(blindv\ae rdi) }-\textup{ KOH (hovedfors\o gsv\ae rdi) } \right )\cdot \; 56.11}{\textup{fedtm\ae ngde (1000\;g)}} \\\\\\&& \textup{faktoren }56.11 \textup{er molmassen af }KOH. \end{array}
           
 


Svar #5
13. juni 2021 af Marie2020

Jeg skal gøre det ud fra 0,5 M KOH samt 2 gram fedt, så tænker ikke formlen er brugbar.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2021 af mathon

mindre rettelser:

                                                       FORSÆBNINGSTAL

Metode:
                    
En kendt mængde fedt (1000 mg) tilsættes en bestemt mængde 1 M KOH. Blandingen koges
                    i længere tid for at gennemføre forsæbningen.
                    Derefter tilbagetitreres med 1 M HCl for at neutralisere den ikke til forsæbningen forbrugte
                    KOH.
                    Den beregnede tilbagetitreringsmængde af KOH subtraheres fra den oprindeligt tilsatte
                    mængde KOH for at beregne den til forsæbningen forbrugte KOH.
                    Den ovennævnte fremgangsmåde gentages, men denne gang uden fedt ("blindforsøg").
                    De beregnede mængder KOH bliver derefter indsat i følgende beregningsformel:

.

                         \small \small \small \begin{array}{llllll}&& \textup{fors\ae bningstal}=\frac{\left (\textup{KOH } \textup{(blindv\ae rdi) }-\textup{ KOH (hovedfors\o gsv\ae rdi) } \right )\cdot \; 56.11}{\textup{fedtm\ae ngde (1\;g)}} \\\\\\&& \textup{faktoren }56.11 \textup{er molmassen af }KOH. \end{array}
           


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juni 2021 af mathon

#5
        
          Din fedtmængde er jo blot den dobbelte af ovenstående eksempels.


Skriv et svar til: Haster, udregning af forsæbningstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.