Kemi

indholdet, idealgas

15. september 2021 af Nanna34 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,  pv=nrt er den formel der skal bruges til at udregne b og c?

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2021 af Sveppalyf (Slettet)

a)

CaCO3 + 2H+ → Ca2+ + CO2 + H2O

b)

Den beskrevne mængde CO2 består af stofmængden

pV = nRT  <=>

n = pV/(RT)

n(CO2) = 1atm * 1,37L / (0,0821 L*atm/(mol*K) * 298K) = 0,0560mol

Vi kan se ud fra reaktionsligningen at for hvert mol CaCO3 der bliver omdannet, dannes der ligeledes et mol CO2. Der var altså også 0,0560mol CaCO3 i prøven.

n(CaCO3) = n(CO2) = 0,0560mol

0,0560mol CaCO3 har massen

m = n*M

m(CaCO3) = 0,0560mol * 100,0869g/mol = 5,60g

Dette svarer til en masseprocent på

5,60g / 10g = 0,56 = 56%

c)

Mineralet består af 56% CaCO3 og 44% FePO4.

Hvis vi betragter 100g af mineralet, så har vi 56g CaCO3 og 44g FePO4. Dette svarer til stofmængderne

n = m/M

n(CaCO3) = 56g / 100,0869g/mol = 0,56mol

n(FePO4) = 44g / 150,82g/mol = 0,29mol

Da CaCO3 indeholder 3 O og FePO4 indeholder 4 O, så har vi ialt

n(O) = 3 * 0,56mol + 4 * 0,29mol = 2,85mol

2,85mol O har massen

m = n*M

m(O) = 2,85mol * 15,9994g/mol = 45,5g

Vi betragtede 100g, så dette giver masseprocenten

45,5g/100g = 0,455 = 45,5%


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. september 2021 af mathon

i overensstemmelse med 
                                             https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2021880


Svar #3
15. september 2021 af Nanna34

mange tak !


Skriv et svar til: indholdet, idealgas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.