Kemi

Afstem reaktion

13. september 2021 af Lu3kd - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg har brug for hjælp til at afstemme denne reaktion:

Et mineral består af en blanding af CaCO3 og FePO4. Ved tilsætning af syre sker følgende reaktion (FePO4 reagerer ikke):

CaCO3 -> Ca^2++CO2

Afstem ovenstående reaktion

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2021 af mathon

                     CaCO3 (s)  +  2 H3O+(aq)  \small \rightarrow  Ca2+ aq)    +  CO(g)  +  3 H2(l)


Svar #2
13. september 2021 af Lu3kd

Kan du forklare, hvorfor du tilsætter H3O^+? Er der en generel regel for, at det skal være H3O^+?

Brugbart svar (1)

Svar #3
13. september 2021 af mathon

Ved tilsætning af syre  =  tilførsel af H3O+(aq)


Svar #4
13. september 2021 af Lu3kd

Mange tak!

Kan du hjælpe med denne også? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2021 af mathon

               


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2021 af mathon

Af 
                            CaCO(s)  +  2 H3O+(aq)  \small \rightarrow  Ca2+ aq)    +  CO(g)  +  3 H2(l)

ses, at
               1 mol CaCO(s)  ækvivalerer 1 mol CO(g)

               Antallet af mol CO2 er derfor lig med det antal mol CaCO3, der var forud for reaktionen:

               \small \begin{array}{llllll}&& n_{CaCO_3}=n_{CO_2}=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}\\\\&& m_{CaCO_3}=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}\cdot \left ( 100.0869\;\frac{g}{mol} \right ) \end{array}

masseprocent:
                              \small \small \begin{array}{llllll}&& m_p=\frac{m_{CaCO_3}}{10\;g}\cdot 100\% \end{array}


Svar #7
14. september 2021 af Lu3kd

Jeg forstår ikke helt, hvordan man kan se, at CaCO3 og CO2 har forholdet 1:1

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2021 af mathon

                   \small \begin{array}{lllll} m_p=\frac{\frac{(1\;atm)\cdot \left ( 1.37\;L \right )}{\left (0.0821\;\frac{atm\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 298\;K \right )}\cdot \left ( 100.0869\;\frac{g}{mol} \right )}{10\;g}\cdot 100\% \end{array}


Svar #9
14. september 2021 af Lu3kd

Tusind tak, det giver mening!

Jeg sidder generelt meget fast i denne opgave.. vil du hjælpe mig med den sidste? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. september 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{|l|c|c|}\hline&&\\ &FePO_4&CaCO_3\\&&\\\hline&&\\ \textup{masse}&(10\;g)\cdot 0.44=4.40\;g&(10\;g)\cdot 0.56=5.60\;g\\&&\\\hline&&\\ \textup{antal mol}&\frac{4.40\;g}{150.82\;\frac{g}{mol}}=0.029\;mol&\frac{5.60\;g}{100.09\;\frac{g}{mol}}=0.056\;mol\\&&\\\hline&&\\ \textup{heraf oxygen}&4\cdot (0.029\;mol)=0.116\;mol&3\cdot \left ( 0.056\;mol \right )=0.168\;mol\\&&\\\hline&&\\ \textup{oxygenmasse}&\left ( 0.116\;mol \right )\cdot \left ( 15.999\;\frac{g}{mol} \right )=1.86\;g&\left ( 0.168\;mol \right )\cdot \left ( 15.999\;\frac{g}{mol} \right )=2.69\;g\\&&\\\hline \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. september 2021 af mathon

                 \small \small \begin{array}{llll} \textup{masseprocent af oxygen:}&m_p=\frac{(1.86+2.69)\;g}{10\;g}\cdot 100\%=45.5\% \end{array}


Svar #12
14. september 2021 af Lu3kd

Tusind tak

Kan du forklare mig, hvorfor du oxygen hvv 3 og 4 ganges med stofmængden for hele stoffet?


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. september 2021 af mathon

Hvor mange mol O indeholder 4 mol CO2?

Hvor mange mol O indeholder 5 mol H3PO4?


Skriv et svar til: Afstem reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.