Matematik

Bredden af åen

22. september 2021 af pringels123 - Niveau: B-niveau

Hej. Har brug for jeres hjælp, kan ikke rigtig se mig ud af denne? 

Billede vedhæftet


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2021 af Eksperimentalfysikeren

Vælg et nemtgenkendeligt punkt på den modsatte åbred. Sigt vinkelret på åbredden og gå langs ååbredden indtil sigtelinien rammer punktet. Sæt et mærker her. Gå vinkelret på åbredden og sæt et nyt mærke. Gå parallelt med åen og sæt et tredie mærke. Gå nu i retning af punktet på den modsatte åbred til du når åbredden og sæt et mærke her. Du har så ialt fem punkter. Du kan så se på de to trekanter, der begge har punktet på den anden åbred som vinkelspids og begge har en side, der er parallel med åbredden. De to trekanter er ensvinklede, hvorfor deres sider er parvis proportionale. Mål de fire liniestykker, du kan komme til og opstil en ligning, hvor du har afstanden over åen som ubekendt. Løs ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2021 af PeterValberg

Jeg indsætter lige dit vedhæftede billede (beskåret), det gør det nemmere at hjælpe:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2021 af PeterValberg

Se vedhæftede skitse...

Antag, at du kender længden af a, b og c og at x angiver den søgte bredde af åen.
Da trekanterne er ligedannede (ensvinklede) kan du opstille forhold mellem ensbeliggende
sider, hvilket skal give samme værdi (den såkaldte skalafaktor), derfor:

\frac{a+x}{x}=\frac{c}{b}

hvilket kan omskrives til (det må du selv klare):

x=\frac{a\cdot b}{c-b}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Skriv et svar til: Bredden af åen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.