Fysik

Bergen størrelse af acceleration

25. januar 2022 af VanessaAndersen - Niveau: A-niveau

Hej, jeg kunne godt tænke mig og få hjælp til denne opgave.

beregn størrelse af accelerationen af det fulde lastede godstog på det stejelse stykke

Øvrige værdier: 

en sammlede masse på 1,53*10^6 kg. 

Jeg har prøvet mig frem, men er ikke sikker på resultatet. Jeg har vedhæftet mit svar. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2022 af Christianfslag

Kan du vedhæfte den originale opgave?


Svar #2
26. januar 2022 af VanessaAndersen

Det her er den orginale opgave 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2022 af Christianfslag

Mange tak. 

Du finder accelerationen ved at finde den resulterende kraft. For dette scenarie vil

F(res)=F(a)-F(Fr)-F(t)

Hvilket giver et resulterende kraft på 68695 newton.

Dette omregnes til en acceleration på

0.45\frac{m}{s^2}


Svar #4
26. januar 2022 af VanessaAndersen

Jeg har prøvet mig lidt frem, men får ikke det samme resultat som du gøre. Jeg vil bare lige høre om jeg bruger de rigtige værdier: 

F(t) = 1,50*10^7 N 

F(a) = 540 kN --> 5,4 *10^5 N 

F(Fr) = 65 kN --> 6,5 * 10^4 N eller 471405 

Jeg får nemlig et resultat på 1,39 * 10^7 N 

Er det rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. januar 2022 af ringstedLC

I din vedhæftede beregning medtager du korrekt vinklen med vandret.

#4: Selvfølgelig bruger du de rigtige værdier, de er jo opgivet, også friktionskraften Fgnid

b)

\begin{align*} F_{res} &= m\cdot a\Rightarrow a=\frac{F_{res}}{m} \\ F_{res} &= F_{tr\ae k}-\bigl(F_t\cdot \sin(v)+F_{gnid}\bigr) \\ &= F_{tr\ae k}-\bigl(m\cdot g\cdot \sin(v)+F_{gnid}\bigr) \\ a &= \frac{540\cdot 10^3-\Bigl(1.53\cdot 10^6\cdot 9.82\cdot \sin(1.55^{\circ})+65\cdot 10^3\Bigr)}{1.53\cdot 10^6} \;\left (\frac{\textup{N}-\bigl(\textup{kg}\cdot \frac{\textup{m}}{\textup{s}^2}+\textup{N}\bigr)}{\textup{kg}}=\frac{\textup{m}}{\textup{s}^2}\right ) \\ a &= 0.04\,\frac{\textup{m}}{\textup{s}^2} \end{align*}Toget kan altså lige akkurat accellerere på den stejleste del af turen.


Svar #7
28. januar 2022 af VanessaAndersen

Tak for hjælpen :) 


Skriv et svar til: Bergen størrelse af acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.