Kemi

Vant hoff equation og osmotisk tryk.

01. februar 2022 af Amalie1234324 - Niveau: A-niveau

Hej,

Nogen der ved hvorfor R*T/p*g*M kan observeres værende hældningen på grafen. Hvad er det man aflæser helt præcis fra grafen. Hvad er hældningen.

Og til sidst i formlen M..... hvilken formel bruger de der.

Er ret forvirret over opgaven. Kan i hjælpe med at forstå den

Vedhæftet fil: kemi a.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2022 af Heptan

#0

Hej,

Nogen der ved hvorfor R*T/p*g*M kan observeres værende hældningen på grafen.

En linje har forskriften

y = ax +b

eller i dette tilfælde, hvor b = 0,

y = ax

hvor a er hældningen. Man siger, at y plottes som funktion af x.

På figuren har de plottet h som funktion af c, og teorien siger grafen følger formlen:

h=\left ( \frac{RT}{\rho gM} \right )c

Ligningen ligner y = ax, hvor hældningen er (RT/(ρgM)).

Hvad er det man aflæser helt præcis fra grafen. Hvad er hældningen.

Start et sted på linjen, gå 3 kvadrater til højre, og mål hvor langt op der er til linjen. Jeg måler det til ca. 1,8, det passer med at de fik 1,78. Det er hældningen for linjen.

Og til sidst i formlen M..... hvilken formel bruger de der.

De tager udgangspunkt i formlen

h=\left ( \frac{RT}{\rho gM} \right )c

Så trækker de hældningen ud af formlen, og sætter den lig 1,78 cm/(g dm^-3):

\left ( \frac{RT}{\rho gM} \right )=1,78\ \frac{cm}{g\ dm^{-3}}

Isolér M i ligningen:

M=\left ( \frac{RT}{\rho g\cdot 1,78\ \frac{cm}{g\ dm^{-3}}} \right )

Og så indsætter de tabelværdier og kendte værdier.


Svar #2
02. februar 2022 af Amalie1234324

Men hvis (RT/(ρgM))= 1,78 hvorfor bliver det ikke bare sat ind i formlen h=(RT/(ρgM))*c.  Jeg forstår ikke fra hvor du skriver " de trækker hældningen ud af formlen..." M er jo også en del af hældningen, så den burde også være 1,78.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2022 af Heptan

M er ikke i sig selv lig 1,78, det er hele brøken RT/(ρgM), som er lig 1,78.

h og c er variable, så deres værdier varierer.


Svar #4
02. februar 2022 af Amalie1234324

Men i det sidste udtryk hvor m=....
Hvordan kan 1,78 blive ganget på nævneren. Hvilken formel bruges.

Brugbart svar (1)

Svar #5
03. februar 2022 af Heptan

\left ( \frac{RT}{\rho gM} \right )=1,78\ \frac{cm}{g\ dm^{-3}}

Byt om på højre og venstre:

1,78\ \frac{cm}{g\ dm^{-3}}=\left ( \frac{RT}{\rho gM} \right )

Gang med M på begge sider.

1,78\ \frac{cm}{g\ dm^{-3}}\cdot M=\left ( \frac{RT}{\rho g} \right )

Dividér med 1,78 cm/(g dm^-3) på begge sider:

M=\left ( \frac{RT}{\rho g} \right )\cdot \frac{1}{1,78\ \frac{cm}{g\ dm^{-3}}}

Benyt at 1/a * 1/b = 1/(a*b), så får man:

M=\left ( \frac{RT}{\rho g\cdot 1,78\ \frac{cm}{g\ dm^{-3}}} \right )


Svar #6
09. februar 2022 af Amalie1234324

Hey, ved du hvorfor vont hoff equation er valid only når dataene er extrapolated to zero concentration. Det står nemlig i opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. februar 2022 af Heptan

Hvad er ligning 5B.16?


Svar #8
09. februar 2022 af Amalie1234324

Det fik vi ikke opgivet. Vi havde ikke brug for den åbenbart.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. februar 2022 af Heptan

Altså det giver jo mening at ligningen ikke gælder for negative højder og negative koncentrationer.


Svar #10
09. februar 2022 af Amalie1234324

Hvorfor skulle den ikke gælde for negative værdier?

Brugbart svar (1)

Svar #11
10. februar 2022 af Heptan

Fordi der ikke findes negative koncentrationer. Man kan heller ikke få en negativ højde af vand i et kapillarrør


Skriv et svar til: Vant hoff equation og osmotisk tryk.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.