Matematik

hjælp til en opgave

01. april 2022 af Mikkel1G - Niveau: A-niveau

hej jeg har matematik a og jeg ved ikke hvordan jeg skal løse den her opgave

Vedhæftet fil: hjælp.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2022 af ringstedLC

Hvis P flyttes til A1:

\begin{align*} k &= A_1F_1+A_1F_2 \\&=A_2F_2+A_1F_2 \\&=\textup{storakse} \\ k&=2a \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2022 af ElskerCalculus

.


Svar #4
02. april 2022 af Mikkel1G

hej jeg forstår ikke din udregning 

#1

Hvis P flyttes til A1:

\begin{align*} k &= A_1F_1+A_1F_2 \\&=A_2F_2+A_1F_2 \\&=\textup{storakse} \\ k&=2a \end{align*}

hvordan får du A2F2+A1F2?

jeg har prøvet og jeg siger (A1(-x,0))

k=A1F1+A1F2

=-x0+x+x0+x

=2x

jeg tænker så at nu skal jeg så bruge A2(x,0) så jeg siger

k=A2F1+A2F2

=-x0-x+x0-x

=-2x

Så jeg har k=2x og k=-2x men hvad gør jeg galt???? og hvordan kan jeg få det til at være storaksen som du siger?


Svar #5
02. april 2022 af Mikkel1G

jeg prøver nu igen

k=A1F1+A1F2=-x0+x+x0+x=2x

nu regner vi så

2a=A1F1+F1F2+F2A2=-x0+x+x0+x0+x-x0=2x

så fordi k=2x og 2a=2x så er k=2a????

ps jeg bruger A1(-x,0), F1(-x0,0), F2(x0,0) og A2(x,0) så er det sandt mit resultet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. april 2022 af AskTheAfghan

Der oplyses, at PF1 + PF2 = k, hvor P er et vilkårligt punkt på ellipsen og F1 og F2 er to punkter inden for ellipsen. Hvis man bestemmer ellipsens storakse, vil man få 2a = A1F1 + F1F2 + A2F2. Nu handler det om at bestemme F1F2.

Der ses, at

F1F2 = A1F2 - A1F1    og    F1F2 = A2F1 - A2F2.

Prøv at lægge de to sammen, og så isolér F1F2. Denne skal du indsætte i

2a = A1F1 + F1F2 + A2F2,

og se om det vil give k.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. april 2022 af ringstedLC

#4

hvordan får du A2F2+A1F2?

\begin{align*} \left |A_1F_1 \right | &= \left |A_2F_2 \right |\quad\textup{pga.\,symmetri om lilleaksen} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. april 2022 af ringstedLC

Vedhæftet fil:_0.png

Svar #9
02. april 2022 af Mikkel1G

tak skal I have det giver god mening nu


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. april 2022 af AskTheAfghan

#7

\begin{align*} \left |A_1F_1 \right | &= \left |A_2F_2 \right |\quad\textup{pga.\,symmetri om lilleaksen} \end{align*}

Synes ikke symmetrien er nævnt i opgaven. Punkterne F1 og F2 er vist vilkårlige i storaksen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. april 2022 af ringstedLC

Det er ellipsens brændpunkter og de ligger vel symmetrisk om lilleaksen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. april 2022 af SauIGoodman

Jeg underviser mat A og kan fortælle, at denne opgave er taget fra forberedelsesmaterialet om keglesnit og derfor er der tale om, at F1 og F2 er ellipsens brændpunkter, som der også nævnes i #11. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. april 2022 af AskTheAfghan

Jeg var ikke klar over, at brændpunkterne skulle betyde, at punkterne lå symmetrisk omkring lilleaksen.


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. april 2022 af Soeffi

#0. Givet:

1) Summen af afstandene fra et vilkårligt punkt P på ellipsen til de to brændpunkter lig med k.

2) Det ses af tegningen af afstandene fra storaksens endepunkter (A1 og A2) til deres nærmeste brændpunkt er den samme.

3) Det ses også af tegningen, at brændpunkterne ligger begge på storaksen, som i øvrigt har længden 2a. Som følge heraf gælder bl.a., at afstanden fra A1 til F2 plus afstanden fra F2 til A2 lig med 2a.

Dette kan også skrives:

1) |F1P| + |F2P| = k 

2) |A1F1| = |A2F2

3) |A1F2| + |A2F2| = 2a 

Man skal vise: k = 2a

Bevis: Ved at sætte P = A1 så får man: 

(1): |A1F1| + |A1F2| = k  (det, der gælder for A1, gælder for alle punkter på ellipsen)

(3)+(2): |A1F2| + |A2F2| = 2a ⇔ |A1F2| + |A1F1| = 2a  (dette er uafhængigt af valget af P)

Heraf ses umiddelbart, at: k = 2a. QED. 


Skriv et svar til: hjælp til en opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.