Matematik

læreruddannelsen - sum af tal (talfølger)

27. april 2022 af Mathian - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Jeg har nogen opgaver, som jeg har læst mig træt i. Det vil være rigtig dejligt med noget hjælp. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2022 af Soeffi

#0. Indsætter billede.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2022 af hjælpimatogkemi

2.1

Du kan se, at der er fem gange n 

5x+6= 15 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2022 af Soeffi

#0.

2.1) Man har for summen af de n hele tal fra 0 til (n - 1): 

\\\overset{1}{0}+\overset{2}{1}+\overset{3}{2}+\overset{4}{3}+...+\overset{n}{(n-1)}= \frac{n \cdot (n-1)}{2}

(...udledt af formlen for trekantstallene).

a) For tallene i opgaven har man dermed:

\\\overset{1}{(n+0)}+\overset{2}{(n+1)}+\overset{3}{(n+2)}+\overset{4}{(n+3)}+\overset{5}{(n+4)}+\overset{6}{(n+5)}= \\\\ 6\cdot n+\frac{6\cdot 5}{2}

b) Mere generelt har man for k på hinanden følgende tal:

\\\overset{1}{(n+0)}+\overset{2}{(n+1)}+\overset{3}{(n+2)}+\overset{4}{(n+3)}+...+\overset{k}{(n+(k-1))}= \\\\ k\cdot n+\frac{k\cdot (k-1)}{2}

2.2) Man sætter k = 3 og k = 4 i formlen fra 2.1). Man starter ved henholdsvis m og n:

k=3\;giver:\;3\cdot m+\frac{3\cdot 2}{2}=3\cdot m+3

k=4\;giver:\;4\cdot n+\frac{4\cdot 3}{2}=4\cdot n+6

Man har: 3m + 3 = 4n + 6 ⇔ m = 4·(n/3) + 1, der kræver, at 3 går op i n, dvs. n = 3, 6, 9,...Tallene er derfor: 4·3 + 6, 4·6 + 6, 4·9 + 6... = 18, 30, 42...

2.3) Hvis k er et ulige tal, så gælder, at (k - 1) er et lige tal. Dermed er (k -1)/2 et helt tal og derfor er n + (k - 1)/2 også et helt tal. Man har derfor at k·n + k·(k - 1)/2 =  k·(n + (k - 1)/2) er et helt tal deleligt med k, da k er en faktor i tallet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2022 af Soeffi

#3. Eller rettere:...

\\\overset{1}{(n+0)}+\overset{2}{(n+1)}+\overset{3}{(n+2)}+\overset{4}{(n+3)}+\overset{5}{(n+4)}+\overset{6}{(n+5)}= \\\\ {\color{Blue} (\overset{1}{n}+\overset{2}{n}+\overset{3}{n}+\overset{4}{n}+\overset{5}{n}+\overset{6}{n})+(\overset{1}{0}+\overset{2}{1}+\overset{3}{2}+\overset{4}{3}+\overset{5}{4}+\overset{6}{5})}= \\\\ 6\cdot n+\frac{6\cdot 5}{2}

...


Skriv et svar til: læreruddannelsen - sum af tal (talfølger)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.