Fysik

Hvad forstås ved specifik smeltevarme og specifik fordampningsvarme

23. maj kl. 15:14 af Mathias73 - Niveau: 10. klasse

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj kl. 21:26 af Eksperimentalfysikeren

Der er åbenbart noget rod i betegnelserne.

Når talen er om f.eks. elektrisk modstand, har man to begreber, modstand i en metaltråd og den specifikke modstand i samme metaltråd, Modstanden, R, i metaltråden, er den modstand man kan måle med et Ohmmeter. Den specifikke modstand er modstanden af en tråd med længden 1 enhed og tværsnitsarealet 1 arealenhed. I dag benytter man henholdsvis meter og kvadratmeter. Den specifikke modstand er en materialekonstant, som man ofte kan finde i tabeller.

Når det drejer sig om smeltevarme, plejer man af´t definere den som den varmemængde, der skal til for at smelte 1 enhed af stoffet. Her benyttes normalt 1kg af stoffet. Der er altså her tale om en materialekonstant ligesom specifik modstand.

Jeg har fornemmelsen af, at der er nogle, der er begyndt at benytte ordet smeltevarme om den varmemængde, der skal til for at smelte den forhåndenværende stofmængde. Det er så naturligt at benytte betegnelsen specifik smeltevarme om varmemængden, der skal til at smelte 1kg af stoffet, så man har, at smeltevarmen = den specifikke smeltevarme gange massen af stoffet.

Et legeme har en varmekapacitet, der er den varmemængde, der skal til at opvarme legemet 1 grad. Den varmemængde, der skal til at opvarme 1kg af stoffet kaldes varmefylden eller den specifikke varmekapacitet.


Skriv et svar til: Hvad forstås ved specifik smeltevarme og specifik fordampningsvarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.