Fysik

Beregn fart.

27. juli 2022 af jonasmåge - Niveau: A-niveau

Hej allesammen, har en aflevering om mekanik for til på fredag og har siddet i tre timer nu uden at finde svar på denne opgave. Den lyder sådan her:

Hollywoodstjernen Tom Cruise har lige indspillet den 6. film i ”Mission Impossible”-serien, hvor han har udført mange stunt selv. Således sprang han fra et stillads på det ene hus til taget på et andet og hus. Han slap heldigvis med kun et par knubs, idet han ikke nåede helt over og måtte reddes af en sikkerhedsline.

Den vandrette afstand mellem de to overflader, Tom Cruise sprang mellem, var 4,5 m. Højdeforskellen mellem stillads-overfladen og taget på det andet hus var 1,6 m. Tom Cruise sprang vandret og ramte det andet hus 40 cm under tagoverfladen. 

a) Beregn farten, Tom Cruise havde, idet han satte af fra stilladset.

b) Beregn farten, Tom Cruise ramte det andet hus med.

c) Kunne Tom Cruise have landet på tagoverfladen, hvis han havde sprunget med samme fart, men havde sprunget opad i vinklen 20° med vandret? Find svaret ved beregning.

Har vedhæftet et billede, så i kan få bedre forståelse :)) Håber i kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. juli 2022 af peter lind

a) Han er faldet 1,6+0,4 m. Brug formlen for konstant accelleration med assellerationen g til at finde tiden det har taget at falde så meget. Derefter brug denne tid og afstanden mellem husene til  at finde farten. Bevægelsen er med konstant hastighed.

b) Brug farten af de to hastigheder til at finde den totale fart.

c) Brug formlen for det skrå kast. Find denne formel i din bog, din formelsamling. formelsamlingen på studieportalen eller nettet


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. juli 2022 af SuneChr

a) og b)
I et koordinatsystem kan vi fastlægge ruten, som stuntmanden udfører ved at lade udgangspunktet hedde
(0 ; 2) og nedslagspunktet (4,5 ; 0). Udgangspunktet er toppunktet for parabelbanen, og nedslagspunktet er
banens skæring med x-aksen. Parablen vil da, i dette system, få forskriften      y  =  - 8/81x2 + 2

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. juli 2022 af mathon

\small \begin {array}{lllllll}\textbf{a)}\\& \overrightarrow{v}(t)=\begin{pmatrix} v_{0x}\\ g\cdot t \end{pmatrix}\\\\& \overrightarrow{s}(t)=\begin{pmatrix} x\\y \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} v_{0x}\cdot t\\ \frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 4.5\;\mathrm{m}\\2\;\mathrm{m} \end{pmatrix}\\\\& t=\sqrt{\frac{2\;\mathrm{m}}{\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.82\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \right )}}=0.638226\;\mathrm{s} \\\\& v_{0x}=\frac{4.5\;\mathrm{m}}{0.638226\;\mathrm{s}}=7.0508\;\mathrm{\frac{m}{s}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. juli 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\&\textup{hastighed}& \overrightarrow{v}(0.638226\;\mathrm{s})=\begin{pmatrix} 7.0508\;\mathrm{\frac{m}{s}}\\ 6.2674\;\mathrm{\frac{m}{s}} \end{pmatrix}\\\\&\textup{fart}&v=\sqrt{\left (7.0508\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )^2+\left (6.2674\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )^2}=9.4337\;\mathrm{\frac{m}{s}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. juli 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textbf{c)}\\&& \overrightarrow{v}(0)=\begin{pmatrix} v_{0x}\\ v_{oy} \end{pmatrix}=\left ( 7.0508\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )\cdot \begin{pmatrix} \cos\left ( 20\degree \right )\\ \sin\left ( 20\degree \right ) \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 6.62558\;\mathrm{\frac{m}{s}} \\2.41152 \;\mathrm{\frac{m}{s}} \end{pmatrix}\\\\&&t=\frac{4.5\;\mathrm{m}}{6.62558\;\mathrm{\frac{m}{s}}}=0.6792\;\mathrm{s}\\\\&&y=\left (2.41152 \;\mathrm{\frac{m}{s}} \right ) \cdot \left (0.6792\;\mathrm{s} \right )-\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.82\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \right )\cdot \left (0.6792\;\mathrm{s} \right )^2= -0.6271\;\mathrm{\frac{m}{s}}\\\\&\textbf{konklusion?} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. juli 2022 af mathon

Bemærk:
                  I a) er y-aksen regnet positiv i nedadgående retning

                  I b) er y-aksen regnet positiv i opadgående retning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. juli 2022 af mathon

Korrektion af tastefejl:

                          Bemærk:
                                             I a) er y-aksen regnet positiv i nedadgående retning

                                             I c) er y-aksen regnet positiv i opadgående retning.


Skriv et svar til: Beregn fart.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.