Matematik

jeg har glemt hvordan man gør, eller er lidt i tvivl

21. september 2022 af Jesper25 - Niveau: C-niveau

`Løs`*ligningen;
 7*x - 2 = 2*x + 17;


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2022 af mathon

Saml x-erne på venstre side og tallene på højre side.
Divider efterfølgende med koefficienten til x på begge sider.


Svar #2
21. september 2022 af Jesper25

jeg får et resultat på 3, er det rigtigt

7*x - 2 = 2*x + 17;
 7 x - 2 = 2 x + 17

7*x - 2*x - 2 = 2*x - 2*x + 17;

  5 x - 2 = 17

5*x - 2+ 2 = 17 - 2;

5 x = 15

5/15

= 3


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2022 af mathon

Nej.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2022 af mathon

  5 x - 2 = 17

  5 x - 2 + 2 = 17 + 2

  5x = 19

  x = 19/5 = 38/10 = 3.8


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2022 af mathon

Du kan jo altid tjekke med en CAS-beregning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2022 af SuneChr

# 5
Jeg har det lige omvendt: En CAS-beregning tjekkes med en håndberegning.
Det skyldes sikkert min fremskredne alder og dermed større mistænkeliggørelse af teknologiske "fremskridt".

Se f.eks. # 3 → https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2054669


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2022 af ringstedLC

#2

jeg får et resultat på 3, er det rigtigt

7*x - 2 = 2*x + 17;
 7 x - 2 = 2 x + 17

7*x - 2*x - 2 = 2*x - 2*x + 17;

  5 x - 2 = 17

5*x - 2+ 2 = 17 - 2;

5 x = 15

5/15

= 3

Kontrollér selv dit resultat:

\begin{align*} 7x-2 &= 2x+17 \\ x=3\Rightarrow 7\cdot 3-2 &= 2\cdot 3+17 \\ 19&\;{\color{Red} \neq }\;23\Rightarrow x\neq 3 \end{align*}

Prøv så om "3" passer halvvejs (ca.) nede i dine mellemregninger fx ved:

\begin{align*} 5x-2 &= 17 \\ x=3\Rightarrow 5\cdot 3-2 &= 17 \\ 13&\;{\color{Red} \neq }\;17 \end{align*}

 Havde linjen passet ved indsættelsen, ville din fejl være over den linje. Så din fejl ligger  altså under linje. Halvér derfor nu den nederste halvdel:

\begin{align*} 5x &= 15 \\ x=3\Rightarrow 5\cdot 3 &= 15 \\ 15 &= 15\Rightarrow 5x-2+2\;{\color{Red} \neq }\;17-2 \end{align*}

Sammenlign den fejlramte linje med linjen over og se din fortegnsfejl.


Skriv et svar til: jeg har glemt hvordan man gør, eller er lidt i tvivl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.