Biologi

Intramuskulær injektion mod modstand

13. oktober 2022 af Teasom - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Må man give intramuskulær injection, hvis man oplever større modstand?

Hvad kan denne modstand skyldes?

Hvilke skader opstår, hvis man giver denne  injection mod modstand?

Med venlig hilsen


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2022 af SuneChr

Ved intramuskulære, i.m., injektioner skal man sikre sig, at lægemidlet er til i.m. anvendelse, at kanylen er til i.m. anvendelse, at injektionsvinklen er 90º i forhold til huden omkring indstikstedet, at indstikstedet er det rigtige. Indstikstedet er to fingerbredder under hoftebenskammen og tre fingerbredder bag spina iliaca ant. sup. (se evt. i et anatomisk atlas) i sædemusklen, m. glutaeus medius. Denne procedure skulle ikke give komplikationer eller risiko ved at stikke i nerver eller blodkar.


Svar #2
13. oktober 2022 af Teasom

Hvad så hvis proceduren udføres ved M. deltoideus?

Hvorfor møder man modstand? Og kan det tyder på noget " akut " tror du?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2022 af DrNielsen

Det kommer an på hvad præcis du mener med dit spørgsmål.

Er det modstand i indstik af nålen eller er det modstand idet stemplet trykkes i bund? Er det evt. modstand når der aspireres(trækkes tilbage i stemplet)? Det er vigtigt at vide hvornår i processen der er tale om, da modstand i de forskellige faser af en injektion angiver meget forskellige ting. Hvis man eksmpelvis vil lave en spinalbedøvelse eller en rygmarvsprøve vil man møde modstand lige inden man går igennem ligamentum flavum og ind i det rum med nålespidsen som man ønsker at ramme. Det er en god og vigtig indikator for at man er på rette vej, så her er modstanden god at føle. Modstand kan derimod også være knogler hvis man rammer et hvirvellegeme. Det samme gør sig gældende hvis man stikker i skulder eller eksempelvis underarme hvis man skal give en injektion med bedøvelse i forbindelse med behandling af et brud. Der sker ikke noget ved at gå på knoglen andet end at det ikke er så rart for patienten.

Jeg vil næsten sige at 'loss of resistance' - manglende modstand - er vigtigere. I dette tilfælde fordi trykket hvormed væsken forlader sprøjten falder. Det kunne være hvis man ramte skulderleddet eller hvis nålespidsen lå i et kar. Særligt sidsnævnte skal man være opmærksom på. Giver man en vaccination i en åre risikerer man at der ikke kommer noget signifikant respons eller at der kommer et meget hurtigt og kraftigt respons som i teorien kan være farligt. På samme måde vil lokalbedøvelse i et kar være noget rod da det i princippet kan give nogle ærgerlige hjerterytmeforstyrrelser.

Lang historie kort; Jeg kan ikke lige komme på en situation hvor modstand betyder potentiel fare. Mistet modstand gør mig derimod mere vågen(afhængigt af hvor på korppen jeg arbejder). Man kan sagtens følge ovenstående spiseseddel til en intramuskulær injektion, men de kan nu gives de fleste steder. Med et basalt anatomisk grundlag undgår man nemt store kar og nerver :-)


Skriv et svar til: Intramuskulær injektion mod modstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.