Matematik

spørgsmål om bevis

20. november 2022 af isabella413 - Niveau: A-niveau

Hvordan udleder man differentialkvotienterne for e^x og e^kx? Man skal bruge e^x og ln(x) hinandens omvendte funktioner til at bevise dette:

(x^a)'=a*x^{a-1}x>0


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2022 af Anders521

#0 Sæt x := eln(x). Bemærk så at kravet x > 0 er opfyldt, da funktionen ln(x) er defineret for positiv tal.  Dernæst er xa =  ( eln(x) )a. Venstresiden omskrives til ea·ln(x) som følge af en potensregl. Da ex og ln(x) er differentiable, er den sammensatte funktion ea·ln(x) også differentiable:

                                                                 ( xa )' = ( ea·ln(x) )'                                                                                                                                                             = ealn(x)· ( a·ln(x) )'                                                                                                                                                 = eln(x^a)·a·(1/x)                                                                                                                                                     = xa·a·x-1                                                                                                                                                               = a·xa-1                                                                               hvilket skulles vises for x > 0.


Svar #2
20. november 2022 af isabella413

tusind tak anders!


Skriv et svar til: spørgsmål om bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.