Fysik

Kosmologi - faser

28. november 2022 af Amalie2003 - Niveau: B-niveau

Hejsa, i forestående opgave skulle vi beskrive månens faser, hertil har vi i denne opgave skulle tage stilling til noget nær det samme ift. Jupiter og Venus?

Der står absolut intet omkring noget i forhold til planet faser i vores materiale, så det har jeg ingen ide om hvad jeg skulle besvare, det eneste hurtige bud ville være grundet afstanden...

Vedhæftet fil: Planetfaser.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2022 af AngelOneOne

Hej,

Tænk hellere på det på denne måde. For at kunne observere faser på et himmelobjekt, skal objektet vi observerer, befinde sig (eller til tider befinde sig) mellem lyskilden (Solen) og os der observerer (Jorden). Da Månen befinder sig i et kredsløb omkring Jorden, som tiltider bringer den nærmere Solen end Jorden er, vil vi kunne observere faser, fordi det dermed er forskelligt, hvor meget af Månens overflade vi kan se bliver solbelyst (fra Jorden). Det gælder også fra Månen, hvor man kan opleve at Jorden har faser set fra Månen. Det samme gør ig gældende for Venus, som jo befinder sig tættere på Solen en Jorden gør, og derfor kan man observere faser her. Med andre ord, som med Månen, så er Venus' overflade forskelligt soloplyst på forskellige tider. Dette er tilfældet i solsystemet fordi, jo tættere en planet er på Solen, desto hurtigere bevæger den sig i forhold til Jorden, og omvendt, desto længere væk den er, desto langsommere bevæger den sig i forhold til Jorden.

Fordi Jupiter befinder sig uden for Jordens bane omkring Solen, er dette ikke tilfældet for Jupiter. Jupiter vil, set fra Jorden, altid have hele den overflade vi kan observere fra Jorden, soloplyst.

Du kan også illustrere det med en lampe og en kugle, hvor du selv 'leger' Jorden. Hvis du lader kuglen kredse om dit hoved (eller nærmere lampen end dit hovede er - få hjælp af en kalssekammerat til at bevæge kuglen) og følger den med øjnene, kan du se faser på kuglen, men hvis du lader kuglen kredse omkring lampen i en afstand der er længere væk end dit hoved (igen med hjælp fra en klassekammerat), så vil du ikke kunne observere faser på kuglen, hvis du følger den i dens kredsløb med øjnene.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Skriv et svar til: Kosmologi - faser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.