Kemi

Kosten - fedtenergiprocenten for pommes frites

26. april 2023 af Amalie2003 - Niveau: B-niveau

Hejsa!:)

Jeg har et spørgsmål som lyder:

a)Hvor meget energi kommer der fra indholdet af fedt, hvis man spiser 100 g pommes frites. 

              - Hertil har jeg sagt: Vi skal finde 18,7% af 1469 kJ = 0,187*1469 = 274.703kJ

Kan nogen eventuelt be- eller afkræfte hvorvidt dette er korrekt?

b) Beregn herefter, hvor mange procent af den samlede energi fra 100 g pommes frites dette svarer til. Resultatet kaldes for fedtenergiprocenten for pommes frites.

Følgende ved vi fra tabeller:

Nedenstående tabel viser i masse % dvs. i g pr. 100 g levnedsmiddel.                       
Pommes frites:
Energi: 1469kJ
Protein: 4,9 %
Fedt: 18,7 %
Kulhydrater: 42,4 %

Nedenstående tabel viser kostens bestanddele:
Bestanddel:   Brændværdi:
Proteiner         17 kJ/g                 
Fedtstoffer       38 kJ/g
Kulhydrater      17 kJ/g
Alkohol           30 kJ/g

Hertil har jeg ingen ide hvordan jeg beregner delopgave b) - da det mest logiske for mig, bare ville være at sige at svaret er 18,7% som er opgivet i opgaven?

på forhånd tak for hjælpen!:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2023 af Heptan

a)

Der er mere energi i fedt end protein eller kulhydrater.

Carbohydrates – 16.7kJ per gram. Protein – 16.7kJ per gram. Fat – 37.7kJ per gram.


Svar #2
26. april 2023 af Amalie2003

Hvordan ville udregningen så se ud? Nu hvor vi ikke får oplyst mængden af gram af pommes friterne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. april 2023 af ringstedLC

\begin{align*} \textup{Tabel 1, masse}_\%:100\,\textup{g}= 100\% &= 4.9\%+18.7\%+42.4\%+rest\,% \\ m_{fedt} &= 18.7\%\cdot 100\,\textup{g}=...\,\textup{g} \\ E_{fedt} &= m_{fedt}\cdot 38\,\tfrac{\textup{kJ}}{\textup{g}}=... \,\textup{kJ} \\ \textup{Energifedtprocent} &= \frac{E_{fedt}}{E_{100}}\cdot 100\%=...\;\% \end{align*}


Skriv et svar til: Kosten - fedtenergiprocenten for pommes frites

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.