Matematik

Beregning af størrelse på en remskive

18. juni kl. 09:48 af DVR - Niveau: C-niveau

Hej

Måske et list anderledes spørgsmål end i er vant til ;-).

Jeg skal udregne størrelsen på en remskive.

Jeg er nået lidt af vejsen, men er så gået i stå.

Opgaven er: En elmotor trækker en pumpe, mellem motor og pumpen er der et træk med kileremme, der er følgende tekniske data.

Motor 22 Kw, 1460 omdr/ min. flange 3

Pumpe max 70 mvs (milliwattsekund) Q max 7 m3/timen. Aksel Ø 250

Remskive på motor har en dele dm på 280 mm og er til 3 remme.

Pumpens hastighed ønskes til 1000 omdr/min.

Hvor stor skal remskiven på pumpen være?

(omdr på trækhjul) n1 = 1460   D1 = 250    D2 = 280 

Nuværende omdr/min = 1460 * 250 = 365.000 / 280 = 1303 omdr/min

størrelse af remskiven  O = 2 * r * phi = 2 * 280 * phi = 1759 

V (volumen) = O * n (omdr/min) 

Nu er eg meget i tvivl, volumen, er det stærrelsen? eller er der bare O jeg skal udregne?


Svar #1
18. juni kl. 09:49 af DVR

Og skal jeg gange med 3 i stedet for 2, nu der er 3 remme?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni kl. 11:20 af ringstedLC

#0: Hvis remskiverne sidder direkte på akslerne skal 1460 omdr./min. geares ned til 1000 omdr./min.:

\begin{align*} \frac{\textup{rpm}_{m}}{\textup{rpm}_{p}} &= \frac{d_p}{d_m} \\ d_{p} &= \frac{\textup{rpm}_{m}}{\textup{rpm}_{p}}\cdot d_m \end{align*}

Noget tyder på at kraftoverførslen er lidt mere avanceret. Vedhæft et godt billede af opgavetekst og eventuel figur.

#1: Nej. Antallet af kileremme har ikke noget med omdrejningstallet eller diameteren at gøre.


Svar #3
21. juni kl. 16:41 af DVR

Hej 

Jeg har nu løst problemet :-) 

N1 * d1 = n2 * d2     -   n2 = (n1 * d1) / d2

N1 = 2860   d1 = 1000     d2 = 250    n2 = ?

(1460 * 280) / 1000 = 408,8 mm 


Skriv et svar til: Beregning af størrelse på en remskive

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.