Kemi

Angiv det osmotiske tryk

07. august 2023 af medicinstuderende4 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Folkens jeg har brug for hjælp til denne opgave: 

Angiv det osmotiske tryk  i en vandig opløsning indeholdende 3 mM CaCl2 og 0,09 % (180g/mol) glucose ved 25 °C.

facit siger 0.343 atm 

jeg har prøvet og gøre følgende: 

Π=R*T*cosm

n(glucose) = 0.09g/(180g/mol) = 0.0005 mol 

n(CaCl2)= 110,984g/mol * 3*10^-3 mol/L= 0.332952 mol 

8,314*298,15*(0.0005+0.332952)= 826,567 

jeg har virkelig prøvet og regne frem og tilbage, for at finde ud af hvordan man løser denne opgave, men er ved at give op. Håber der er nogen der kan hjælpe 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. august 2023 af Sveppalyf (Slettet)

0,09 %(w/v) = 0,09% kg/L = 0,0009 kg/L = 0,9 g/L

Typisk vil man lære udenad at %(w/v) kan skrives om til g/(100mL).

Altså

0,09% = 0,09 g/(100mL)

Vi skal omregne til noget med M, så lad os i første omgang omregne det til g/L.

0,09 g/(100mL) = 0,9 g/L

Koncentrationen af glucose i M bliver så

0,9 g/L / 180,156 g/mol = 0,005 M

Der kommer 3 ioner fra CaCl2, så i alt har vi

cosm = 3 * 3*10-3 M + 0,005 M = 0,014 M

Vi bruger så formlen

Π=R*T*cosm

Vi finder en værdi for gaskonstanten i en passende enhed (dvs. noget med M og atm), og vi får

Π = 0,082057366 atm/(K*M) * 298,15 K * 0,014 M = 0,342 atm


Svar #2
08. august 2023 af medicinstuderende4

tusind tak for hjælpen. Jeg endte faktisk med at regne på samme måde, men havde lidt for mange nuller på 0,005M, og jeg skulle ikke bruge stofmængden af CaCl2 som jeg har taget med ;) 


Skriv et svar til: Angiv det osmotiske tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.