Matematik

Forklare logikken bag

14. september kl. 20:27 af Markus2300 - Niveau: Universitet/Videregående

Kan nogen forklare mig hvorfor at hvis p(15) er sand, så er p(3) også sand? Sådan som jeg forstår det vil det faktum at p(15)= (2*15+1) = 31 er sand, betyde, at (2*15-1)=29 er sand


Brugbart svar (2)

Svar #1
14. september kl. 20:54 af SådanDa

Først og fremmest p(15)=(2*15+1) helt forkert. p er et prædikat, som enten er sandt eller falsk. Er 31 sandt eller falsk?

Det du ved er at hvis p(2m+1) er sand, så er p(2m-1) også sand.

Du kan skrive 15=2*7+1, så hvis p(15) er sand er p(2*7-1)=p(13) også sand.

Tricket er så at se, at du kan gentage det. Altså 13 kan skrives som 2*6+1, dvs. hvis p(13) er sand er p(2*6-1)=p(11) også sand.

Så i alt har vi at hvis p(15) er sand, så er p(13) også sand, men i såfald er også p(11) sand.

Det kan man så fortsætte med.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. september kl. 23:12 af M2023

#0. Jeg indsætter billedet.

Pas på at du ikke blander n og m sammen. 

p(2m+1)\Rightarrow p(2m-1)...

...betyder, at hvis udsagnet gælder for et givet ulige tal, så gælder det også for det umiddelbart foregående ulige tal og dermed ved gentagelse for alle ulige tal mindre end det givne. Du kan ikke slutte noget om lige tal eller ulige tal, der er større end det givne.


Svar #3
15. september kl. 08:52 af Markus2300

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september kl. 14:57 af M2023

#2. En bemærkning...

Det kan godt være, at p(17) og p(16) er sande, men det er falsk, at man kan udlede det af p(15)!


Skriv et svar til: Forklare logikken bag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.