Matematik

Antal undulater - hvor mange er der plads til?

06. oktober 2023 af Eca - Niveau: 9. klasse

Hej

Jeg har haft pidt problemer med en af mine lektier. Er der nogle der måske kan hjælpe mig?

Det er opgave 5.4

Vedhæftet fil: Matematik.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2023 af ringstedLC

\begin{align*} V(x)=0.9^2\cdot 1.5 &= V_{anb}\cdot 1.1^{x-1}\;,\;x\in \left \{ 1,2,3,... \right \} \\x &=... \end{align*}

NB. Vedhæft gerne billedfiler og angiv dit korrekte niveau!


Svar #2
06. oktober 2023 af Eca

Har angivet det rigtige niveau.

Kan du prøve at simplificere det lidt? Forstår ikke hvad der står.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2023 af M2023

#0. Jeg indsætter opgave.

Du ved, at et bur til en undulat har rumfanget 0,3 m3. Du skal gange med 1,1 (= at lægge 10% til) for hver gang, der skal være én mere. Dette kan du gøre i et regneark. Du skal så se, hvornår du får et rumfang, der er større end mormorens bur. Mormorens bur kan dermed indeholde én undulat mindre end dette.

Vedhæftet fil:Undulater.png

Svar #4
06. oktober 2023 af Eca

Tak for hjælpen :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2023 af M2023

#3... Jeg læste forkert: Højde, bredde og længde skal alle ganges med 1,1 og ikke kun rumfanget.

Du ved, at et bur til én undulat har rumfanget 0,3 m3. Du skal gange med 1,13 (= at lægge 10% til i højde, bredde og længde) for hver gang, der skal være én mere. Dette kan du gøre i et regneark. Du skal så se, hvornår du får et rumfang, der er større end mormorens bur. Mormorens bur kan dermed indeholde én undulat mindre end dette.

I nedenstående Excel-ark er det anbefalede rumfang regnet ud for antallet af undulater fra 1 til 6. I højre kolonne er den anbefalede størrelse af buret trukket fra størrelsen af mormorens bur, som er 1,215 m3.

Det ses, at der højst er plads til 5 undulater i mormorens bur. Dette er fremhævet med grønt. Blå farve betyder størrelsen er i orden, mens rød farve betyder for lille. Formlen for anden kolonne er =1,1^3*B2 , der bruges fra anden række under overskriften og ned. Formlen for tredje kolonne er =B2*0,9^2*1,5 , der bruges fra første række og ned. 

Vedhæftet fil:undulater2.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2023 af M2023

#5 Rettelse:...Formlen for tredje kolonne er =B2-0,9^2*1,5 , der bruges fra første række og ned. 

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2023 af ringstedLC

#1 ups!

Jeg læste det (også) som at rumfanget skulle gøres 10% større pr. undulat:

\begin{align*} V(x) &= \Bigl(\bigl(1+10\%\bigr)\cdot \bigl(0.5+10\%\bigr)\cdot \bigl(0.6+10\%\bigr)^{x-1}\Bigr)\;,\;x\in \left \{ 1,2,3,... \right \} \\ &= \bigl(1\cdot 1.1\cdot 0.5\cdot 1.1\cdot 0.6\cdot 1.1\bigr)^{x-1} \\ &= 0.3\cdot \bigl(1.1^{3}\bigr)^{x-1} \\\textup{Mormors\,bur} &\geq V(x) \\0.9^2\cdot 1.5 &\geq 0.3\cdot \bigl(1.1^{3}\bigr)^{x-1} \\ x &\leq ...\end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. oktober 2023 af M2023

#6...undskyld: =0,9^2*1,5-B2 ...

Skriv et svar til: Antal undulater - hvor mange er der plads til?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.