Kemi

Hvordan finder man ud af om det er et polet eller polært stof?

11. december 2023 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

nogle der ka hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2023 af Rumballsm

Polaritet af et stof er typisk noget man taler om i organiske stoffer (stoffer med et carbonskelet). Alkaner udelukkende bestående af carbonkæder (propan, butan, benzin, diesel, olie osv.) er særdeles upolære fordi de indeholder de samme to atomer i en lineær kæde uden som ikke giver stoffet en positiv eller negativ ende.

Begynder man dog at sætte nogle elektronegative atomer (de atomer der ligger i hovedgruppe 5-7) på sin kæde som f.eks. Nitrogen, Oxygen eller flour så har man pludselig nogle steder der hiver mere efter elektroner end andre steder (polariteten afhænger bla. af hvor stor en elektronegativitet de funktionelle grupper du sætter på har), har du en carbonkæde med en amin i enden vil den være mere polærend hvis det bare var carbon. Har du oxygen i enden vil det være mere polær end hvis det var nitrogen (grundet større elektronegativitet).

Så egentlig hvis du kigger på et molekyle skal kan du se hvor mange polære grupper der er ift hvor meget carbon der er, og vurdere om det overordnede molekyle er polært. Man plejer at sige hvis der er mindre end 5 C-atomer per polært atom er det polært og er der mere end 5 C-atomer per polært atom er det upolært.

Denne polaritet er også den der gør at ethanol CH3CH2OH er en væske ved stuetemperatur hvor alkanerne ethan, propan eller buthan alle er gasser. Den polære gruppe i stoffet gør det kan "lime" sig fast mellem de andre molekyler (lidt ligesom en magnet, hvor en positiv side tiltrækkes af en negativ side).

Polariteten har stor betydning for kemiske og fysiske egenskaber. En af de mest betydelige er opløseligheder i vand og/eller upolære solventer.


Skriv et svar til: Hvordan finder man ud af om det er et polet eller polært stof?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.