Kemi

Emperisk formel - jeg er tabt!

03. marts 2025 af CK3 - Niveau: B-niveau

Jeg sider med basis kemi B opgave 86

Jeg kan simplethen ikke find fejlen i min udregninger, men det må være der for forholdet mellem C og O kan ikke være 53.33 vel?

Her er opgaven: Ved en analyse af et carbonhydrid finder man, at 3,56 mg af stoffet ved fuldstændig forbrænding giver 11,20 mg CO2 og 4,58 mg H2O.
a) Bestem carbonhydridets empiriske formel.

Her er min udregning:

m(C)=12.01/44.01*0.0112 g = 0.0003 g

m(H)=1.008/18.016*0.00458 g =0.0005 g

m(O)=m(stof)-m(C)-m(H)

m(O)=0.00356g-0.0003 g-0.0005 g=0.00006 g

n(C)=0.0003 g/12.01 g/mol = 0.0002 mol

n(H)=0.0005g/1.008 g/mol =0.0005 mol

n(O)=0.00006g/16 g/mol =0.00000375

Jeg finder forholdene ved at dividere det mindste tal med de 2 andre tal

n(C/O)=0.0002 mol/0.00000375 = 53.33

Jeg håber i kan hjælpe :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2025 af AngelOneOne

Hej,

Beregningerne for antal mol C og H er korrekte. Hvis du tager lidt flere decimale med (du har hhv 3 og 4 betydende cifre) får du:

mol C = 0,000252
mol H = 0,000505

Forholdet er dermed:

For C:

\frac{0,000252}{0,000252}=1

For H:

\frac{0,000505}{0,000252}\approx2

Dit forhold i carbonhydridet (carbonhydrider indeholder kun C og H) der derfor 1:2 og den empiriske formel må derfor være: CH2

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
04. marts 2025 af CK3

Tak!! Fantastisk


Skriv et svar til: Emperisk formel - jeg er tabt!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.