Matematik

Sammensatte funktioner

10. marts 2025 af Oliviaaa0 - Niveau: A-niveau
Hej! Jeg sidder med en opgave, som jeg ikke helt kan få til at gå op. Der står:

Bestem forskriften for f o g og g o f, når:

f(x) = 2 og g(x) = 1/2x - 5

Jeg har indtil videre sagt, at f o g bestemmes sådan:

F(g(x)) = f(1/2x - 5)

Men nu er jeg nået til det punkt, hvor funktionen for g skulle have været sat ind for et x i funktionen for f. Problemet er dog bare, at f(x) ikke har noget x… Vil det så bare sige, at der ikke er nogen forskrift for f o g?

Til at bestemme g o f har jeg sagt:

g(f(x)) = g(2) = 1/2 * 2 - 5 = 1 - 5 = -4

Men jeg ved så heller ikke, om det er helt rigtigt…



På forhånd tak! ??

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2025 af ringstedLC

f(x) er en konstant = 2. Det vil sige, at hvilken somhelst værdi af x giver 2, - altså også 1/2x - 5:

\begin{align*}f\bigl(g(x)\bigr)=f\bigl(\tfrac{1}{2}\,x-5\bigr) &= 2 \end{}

Den anden er helt rigtig!


Svar #2
10. marts 2025 af Oliviaaa0

Tusind tak for hjælpen! 


Skriv et svar til: Sammensatte funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.