Matematik

vektorfunktionen for en cirkel.

16. juni 2025 af EllaS31 - Niveau: A-niveau

hjælp til dette: "forklarer hvordan man opstiller vektorfunktionen for en cirkel." Jeg har gennemgået alle mine matematikbøger uden at finde en direkte forklaring på netop dette emne. Jeg har også set en række videoer, men de behandler ikke rigtigt, hvordan man opstiller en vektorfunktion for en cirkel.

Derfor vil jeg høre, om nogen kan hjælpe med en forklaring eller et eksempel på, hvordan man gør det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2025 af SuneChr

Lad a = αe    ∧     |e| = 1        ∧       α > 0
og lad vektorfunktionen være givet ved
t :      f (t) = a·cos t + a^·sin t
Indfører vi koordinatsystemet  {O , e , e^}
får vi vektorfunktionen bestemt ved
f (t) = (α·cos t , α·sin t)
som fremstiller en cirkel med centrum O og radius α .   


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2025 af mathon

Cirkelligningen:

                                   (x-a)^2+(y-b)^2=r^2\qquad t \in \mathbb{R}
her sættes
                                   x-a=r\cdot \cos(t)
                                   y-b=r\cdot \sin(t)

og dermed
                                   \begin{pmatrix}x\\y \end{}=\begin{pmatrix}a\\b \end{}+\begin{pmatrix}r\cdot \cos(t)\\r\cdot \sin(t) \end{}=\begin{pmatrix}a+r\cdot \cos(t)\\b+r\cdot \sin(t) \end{}

                                   
        


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2025 af mathon

af
                                   x-a=r\cdot \cos(t)
                                   y-b=r\cdot \sin(t)
ses

                                   (x-a)^2=r^2\cdot \cos^2(t)
                                   \underline{(y-b)^2=r^2\cdot \sin^2(t)}

                                   (x-a)^2+(y-b)^2=r^2(\cos^2(t)+\sin^2(t))=

                                   (x-a)^2+(y-b)^2=r^2\cdot (\cos^2(t)+\sin^2(t))=r^2\cdot 1=r^2


Svar #4
17. juni 2025 af EllaS31

OKay, tak men tror stadig ikke helt jeg forstår det. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. juni 2025 af peter lind

En cirkel er pr. definition de punkter der har afstanden r fra et punkt C. r og C kaldes radius og C kaldes centrum. OC er stedvektoren til C og har her koordinaterne (a, b)

vektoren r(cos(v), sin(v)) er en vektor med længden r som peger en retning bestemt af v. Disse vektorer kan pege i alle mulige af v.

Mængden af punkter på en cirkel kan derfor beskriver ved vektotrfunktionen OC +  r(cos(v), sin(v))


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2025 af StoreNord

En vektorfunktion har t som inputparameter og (x(t),y(t)) som output.
(x,y) er spidsen af en vektor, der drejer sig om et centrum i takt med tiden t.
Den cirkelformede banekurve tegnes af vektorens spids.
Centrum behøver ikke at ligge i (0,0).


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. juni 2025 af SuneChr

Ofte flyder de to begreber, vektorfunktion og parameterfremstilling, sammen,
men der er nu en forskel, når afbildningsbegrebet anskues:

En vektorfunktion er en afbildning af en talmængde ind i mængden af vektorer.
En parameterfremstilling er en afbildning af en talmængde ind i mængden af punkter i planen eller i rummet.


Skriv et svar til: vektorfunktionen for en cirkel.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.