Hej .. jeg er meget i tvivl om det her er korrekt, er der mon nogen som vil kommentere på det jeg har skrevet? - evt om jeg bør tilføje mere
Tak
Definition på en syre og en base:<span style="font-size:11.0pt;font-family:
"Arial","sans-serif";color:black">
En syre er et molekyle eller en ion, som kan afgive H+ (protoner) ioner til et andet stof og som pr. definition har en pH-værdi på mellem 0-7. En base er det modsatte, nemlig et molekyle eller en ion, som kan optage H+ (protoner) ioner og som pr. definition har en pH-værdi på mellem 7-14</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">
For at definere forskellen mellem stærke og svage henholdsvis syrer og baser, kan man se på,</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">hvor mange hydroner de er i stand til at optage eller afgive når de reagerer med et andet stof.
</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt">
<span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">Et eksempel med vand:</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">-Når en stærk syrer reagerer med vand, afgives samtlige hydroner til vandet. Således er syren nu</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">ikke længere en syre men en base, da syren nu er i stand til at optage hydroner, og ikke afgive,</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">som jo er kravet for at være en syre.
En stærk base er altså et stof, der er i stand til at optage alle</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">hydroner fra vandet. Hermed bliver vandet til en syre, fordi vand nu skal optage elektroner, for at</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">bevare status som vand, fordi elektronerne afgives til den stærke base. En svag syre eller base er</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">et stof, der ikke afgiver eller optager alle dets hydroner. Det kan for
eksempel være med en</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">reaktion som almindeligt husholdningseddike, fordi stoffet er en svag syre
men en stærk base. Det</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">betyder den reaktion, der finder sted kan gå begge veje.</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">Når en stærk syre og en stærk base reagerer med hinanden kan reaktionen kun gå én vej. Er der </o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">f.eks. tale om at hydrogenflorid reagerer med en stærk base som acetat, vil reaktionen kun være i</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">stand til at gå én vej afhængigt af, om der var tale om, at syren blev tildryppet til basen eller</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">omvendt.Derimod forholder det sig noget anderledes, når en svag syre og en svag base reagerer</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">med hinanden. Her kan reaktionen gå to veje. Det betyder, at når syren har reageret med basen</o:p>
<p class="MsoNormal" style="margin-left:65.2pt;text-indent:-65.2pt;tab-stops:
72.0pt"><span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";
color:black">risikerer man, at man efterfølgende ser en reaktion med, at basen reagerer med syren, fordi</o:p>
<span style="font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:
"Times New Roman";color:black;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:DA;
mso-bidi-language:AR-SA">reaktionen mellem svage syrer og baser kan gå to veje.